Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Francúz sa rozhodol pre divný čin: Týždeň strávi vo vnútri obrieho kameňa

Francúz sa dal zavrieť do kameňa.
Francúz sa dal zavrieť do kameňa. (Zdroj: youtube/euronews)

PARÍŽ - Nájsť odpovede na základné životné otázky mieni francúzsky umelec Abraham Poincheval, ktorý si na tento účel vybral veľmi nezvyklé prostredie. V stredu sa na týždeň nechal zavrieť do obrieho kameňa, kde má vytesaný priestor len pre svoju sediacu postavu a základné zásoby. Ak v zdraví vyjde von, chce nadviazať ďalším svojráznym počinom - vysedí tucet vajec.

"Beriem to ako cestu do vnútra, aby som zistil, o čom tento svet je," povedal agentúre AFP 44-ročný výstredný performer krátko pred tým, než sa v parížskej modernej galérii Palais de Tokyo nechal zavrieť do kusu vápenca rozdeleného na dve polovice, do ktorého vnútra je vyhĺbená diera len mierne presahujúca jeho telesné rozmery.

Podobne bizarné projekty nie sú tomuto Francúzovi cudzie. Dokázal napríklad stráviť dva týždne v bruchu vypchatého medveďa, preplávať rieku v obrej zavretej fľaši alebo pešo prejsť Francúzsko v úplne priamom smere bez uhýbania.

Vnútri 12-tonového kameňa má k dispozícii otvor pre prísun kyslíka a tiež priestory, kde má uskladnené sušené mäso či tekutiny. Na otázky novinárov, ako bude riešiť toaletu, vraj odpovedať nechcel.

Vo fyzicky aj duševne náročných aktivitách nemieni poľaviť ani potom, čo bude z vnútra vápenca vyslobodený. Po týždni samoty si naplánoval približne štvortýždňový pobyt v spoločnosti 12 slepačích vajec, z ktorých chce pomôcť na svet kurčatám.

Sedieť na nich vraj bude 24 hodín denne s výnimkou polhodinovej prestávky; jeho strava má v tom čase byť bohatá na zázvor, ktorý rozširuje cievy, čo zvyšuje telesnú teplotu a šancu na vyliahnutie kurčiat. Tie, ktoré sa skutočne dostanú na svet, majú potom žiť s umelcovými rodičmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu