Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľné, čo dokázal tento Talian (70): Guinessov rekord, aký nemá obdoby

Luciano je svetovým rekordérom v počte univerzitných diplomov a ešte neskončil Zobraziť galériu (3)
Luciano je svetovým rekordérom v počte univerzitných diplomov a ešte neskončil (Zdroj: Facebook)

RÍM - Talian Luciano Baietti nie je vážny, kazateľský učenec, ale sedemdesiatročný muž. A napriek tomu drží svetový primát v počte univerzitných diplomov, ku ktorým sa dopracoval štúdiom početných odborov. Má ich pätnásť a už pracuje na ďalšom. "Cítim sa vďaka knihám slobodnejší. Tie dve slová majú vlastne rovnaký pôvod," povedal s poukazom na talianske výrazy pre knihu a slobodu libro a Liberta.

Luciano Baietti žije v trochu gýčovito zariadenom dome v mestečku Velletri južne od Ríma a svoje diplomy rozvesil okolo portrétu spisovateľa Lousia-Francoisa Bertina, ktorého namaľoval v roku 1832 francúzsky maliar Ingres. Senior sa dostal do Guinessovej knihy rekordov už v roku 2002, keď získal svoj ôsmy diplom za štúdium zákonitosti pohybového ústrojenstva na univerzite v Ríme. Vtedy už sa mohol pochváliť ukončeným štúdiom sociológie, filozofie, práva, politológie aj humanitných vied. Neskôr si vzdelanie doplnil štúdiom strategických vied v Turíne, kriminológie v Ríme aj cestovného ruchu v Neapole. 

Neuveriteľné, čo dokázal tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Vždy je to snaha prekonať ďalšiu výzvu. Chcem sa dozvedieť, kam až môžu moje telo a mozog zájsť," hovorí s úsmevom zhovorčivý bonviván, ktorý má za sebou okrem iného aj kariéru profesora športu. Bolo to práve vďaka štúdiu telocviku, čo ho priviedlo na univerzity. Študovať začal v roku 1972 a zo školy odvtedy neodišiel. "Mali sme okrem športových disciplín hodiny teórie, ktoré sa mi páčili, a ktoré vo mne vyvolali záujem o štúdium," spomína na začiatky sedemdesiatnik, ktorý má s manželkou dvadsaťdvaročného syna. 

Od pedagogiky sa Luciano prirodzene presunul k sociológii, humanitným vedám a psychológii. Následne k súdnictvu a nakoniec sa orientoval na techniku, vyšetrovanie a strategické vedy. Najviac zabrať mu vraj dal práve posledný spomínaný odbor. "Organizovali to spoločne Turínska univerzita a ministerstvo obrany. Obnášalo to štúdium citlivých otázok národnej bezpečnosti a na skúšky sa chodilo v uniforme." V pamäti mu zostala spomienka na štúdium kriminológie, ktoré zahŕňalo výsluch väzňov. Keď ich Baietti počúval, pristihol sa niekedy, že sa nechal ich argumentmi presvedčiť a pýtal sa sám seba, čo je a nie je spravodlivé. Potom zistil, že sa vydal zlým smerom. Svoj pätnásty diplom získal diaľkovým štúdiom na univerzite v Neapole.

Neuveriteľné, čo dokázal tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Teraz Talian smeruje k šestnástemu diplomu štúdiom vedy o výžive. Pracuje rovnako ako doteraz - v tichu svojej pracovne medzi treťou a piatou hodinou ráno. "V tú dobu je mozog najlepšie pripravený vstrebať poznatky. Navyše mi to umožní viesť normálny rodinný život," dodal Luciano, ktorý toho veľa nenaspí, a ktorý pracuje aj ako dobrovoľník pre Červený kríž. 

Viac o téme: RekordUniverzitaLuciano baietti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu