Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Existuje život po smrti? Ohromujúce zistenie vedcov o tom, čo sa deje v ľudskom tele, keď zomrie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Vedci zistili, že naše telo po smrti akoby ešte chytilo posledný dych a snaží sa dať dokopy a regenerovať sa. Výsledky výskumu môžu pomôcť pochopiť procesy, ktoré prebiehajú v tele pacientov v terminálnom štádiu rakoviny.

Podľa najnovšej štúdie nazvanej Sledovanie dynamiky génových prepisov po smrti, pracujú bunky aj po tom, ako prestanú pracovať telesné orgány. Môže za to zvýšenie génovej expresie, procesu, ktorý kontroluje tvorbu proteínov alebo dôležitých chemických reakcií prebiehajúcich v našom tele. Nie je to však pravidlo, dochádza k nemu len v niektorých prípadoch, píše sa v článku v magazíne Open Biology. 

Existuje život po smrti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z tohto poznania vyplýva, že nie všetky bunky zomrú, keď je človek vyhlásený za mŕtveho. Telo sa ešte nejaký čas snaží opraviť samé seba. Pochopenie toho, že ľudia prakticky umierajú na viacero etáp, by mohlo významne pomôcť pri výskume rakovín v konečnom štádiu. 

Existuje život po smrti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na štúdii spolupracoval medzinárodný tím vedcov Washingtonskej univerzity pod vedením Alexa Pozhitkova. Vedci skúmali akváriové rybičky známe ako zebričky a myši a veria, že génová expresia sa vyskytuje ako u všetkých zvierat, tak aj u ľudí. 

Viac o téme: ŠtúdiaSmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu