Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie záhady v histórii letectva: Prípady, ktoré mátajú expertov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrália, Malajzia a Čína v utorok takmer po troch rokoch ukončili pátranie po zmiznutom lietadle spoločnosti Malaysia Airlines z letu číslo MH370. Prinášame vám výber dlho neobjasnených zrútení a zmiznutí lietadiel.

Let Malaysia Airlines MH370

Lietadlo s 239 ľuďmi na palube, z ktorých väčšina boli Číňania, na linke z Kuala Lumpuru do Pekingu sa v noci na 8. marca 2014 stratilo z radarov. Vyšetrovatelia doteraz pracovali s teóriou, že lietadlo spadlo do Indického oceánu približne 1800 km juhozápadne od Austrálie. Okolo zmiznutia sa objavilo množstvo konšpiračných teórií. Podmorské pátranie neprinieslo žiadne stopy. Na plážach ostrova Maurícius, na brehu Tanzánie či francúzskeho ostrova Eéunion sa ale našli trosky, u ktorých sa potvrdilo, že pochádzajú zo zmiznutého lietadla. Čo sa s lietadlom stalo, zostáva jednou z najväčších záhad v histórii letectva. Rodiny pasažierov označili ukončenie pátracej akcie za nezodpovedný krok, ktorý musí byť prehodnotený. 

Let Air France 447

Airbus A330 zmizol v roku 2009 nad Atlantikom cestou z Ria de Janeiro do Paríža. Rovnako ako v prípade letu MH370, ani piloti Air france nevyslali žiadny núdzový signál. Vyšetrovatelia nenašli a nezistili o osude lietadla s 228 ľuďmi na palube nič celých päť dní od jeho zmiznutia; potom záchranné a pátracie tímy objavili vo vode časť chvosta stroja. Samotné trosky lietadla sa na dne našli až za dva roky a trvalo ďalší rok, než vyšetrovatelia stanovili príčinu nešťastia - kryštáliky ľadu, ktoré zablokovali rýchlostné senzory lietadla, čo viedlo k smrtiacemu poklesu vztlaku pod krídlami. 

Let TWA 800

V roku 1996 krátko po štarte z newyorského Medzinárodného letiska Johna Kennedyho vybuchol a zrútil sa Boeing 747, ktorý mal letieť do Európy. Zahynulo všetkých 230 ľudí na palube. Po štvorročnom vyšetrovaní americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTBS) zistil, že pravdepodobnou príčinou bol výbuch palivovej nádrže spôsobený chybnou elektroinštaláciou. Stále ale koluje viacero konšpiračných teórií, podľa ktorých išlo napríklad o bombu alebo odpálenie rakety. 

Let Egyptair 990

Boeing 767 na ceste z New Yorku do Káhiry sa zrútil v roku 1999 krátko po štarte, zahynulo všetkých dvesto ľudí na palube. Po dvojročnom vyšetrovaní NTBS dospel k záveru, že striedajúci druhý pilot v kokpite úmyselne spôsobil nehodu. Dôkazy zahŕňali trajektóriu lietadla, rovnako ako hlasový záznam z kokpitu a ďalšie údaje naznačujúce, že sa kapitán lietadla a druhý pilot počas posledných minút pred nešťastím sporili o kontrolu nad strojom. Druhý pilot opakovane vyhlasoval: "Spolieham sa na Boha." Egyptská vláda ale túto verziu spochybnila a vydala vlastnú správu, podľa ktorej nehodu spôsobilo mechanické zlyhanie kontroly stúpania lietadla. 

Cessna s americkými politikmi

Republikáni Hale Boggs, ktorý bol v tom čase vodcom väčšiny v americkej snemovni, a Nick Begich nastúpili v roku 1972 do dvojmotorovej Cessny v aljašskom Anchorage. Lietadlo zmizlo cestou do Juneau na Aljaške. Nikdy sa nenašlo napriek 39 dní trvajúcemu pátraniu, ktoré denník The Washington Post označil za najväčšie v dejinách Aljašky. Zapojilo sa doň viac ako 70 lietadiel, ktoré dokopy nalietadli 3600 hodín. Okamžite sa vynorili špekulácie opierajúce sa o to, že Boggs bol členom Warrenovej komisie, ktorá mala prešetriť okolnosti atentátu na Kennedyho. Špekulovalo sa aj o tom, že Begicha zavraždili Srbi kvôli jeho chorvátskemu pôvodu. 

Let Flying Tiger Line 739

V roku 1961 lietadlo Lockheed L-1049 Super Constellation najaté americkou armádou, aby prepravilo takmer sto vojakov z Kalifornie do vtedajšieho Saigonu, doplnilo palivo na Guame a mierilo na Filipíny, keď bez stopy či vyslania núdzového signálu zmizlo. Nasledovalo rozsiahle pátranie zo vzduchu aj na mori. Vynorili sa mnohé konšpiračné teórie, ktoré hovorili o možnej sabotáži, únose alebo dokonca zostrelení vlastnými silami. Presná príčina nebola nikdy zistená a vrak sa nenašiel. 

Zmiznutie Amelie Erhartovej

Zrejme najvytrvalejšia letecká záhada všetkých čias sa krúti okolo otázky, čo sa stalo s lietadlom Lockheed Electra, ktoré v roku 1937 pilotovala slávna Amelie Earhartová a jej navigátor Fred Noonan. Spoločne vyrazili na pokus obletieť svet a nikto o nich viac nepočul. Mnohí veria, že stroju došlo palivo a spadlo do vody neďaleko ostrova Howland uprostred Pacifiku. Niektorí tvrdia, že dvojicu uniesli Japonci. 

Viac o téme: Letecké nešťastieZrútenie lietadla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu