Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Namiesto záhradkárčenia čakal Ľudmilu boj s rakovinou prsníka

Ilustračné foto PR článok
Ilustračné foto (Zdroj: AIFP)

Ľudmila nedávno oslávila 60 rokov. Na plnej invalidite bola už dávnejšie kvôli problémom s tlakom, srdcom a cukrovkou. S týmito diagnózami sa naučila žiť a napriek nim si vedela vychutnávať čas strávený v milovanej záhrade s milovanou vnučkou. Na jar 2015 ju však začala zmáhať predtým nepoznaná únava.

Únava a slabosť ako predvoj

„Nevedela som, čo sa to so mnou deje. Nič ma nebolelo, len som bola neuveriteľne unavená a slabá. U obvodného lekára som absolvovala krvné testy, no tie nič nepreukázali,“ spomína si Ľudmila na úplný začiatok svojho boja s chorobou, ktorá trápi len na Slovensku približne 28 tisíc žien. Rakovina prsníka sa však čoskoro prejavila aj navonok – Ľudmila si objavila v ľavom prsníku hrčku. „Pacientke boli pomocou sonografického a mamografického vyšetrenia diagnostikované dva nádory na ľavom prsníku,“ opisuje Ľudmilina ošetrujúca lekárka. Okrem nich na onkológii objavili aj metastázy na pečeni a na hrudnej kosti. „Okamžite som musela začať s chemoterapiou. Bola som veľmi vystrašená a nevedela som, čo ma čaká. To, že prídem o vlasy, mi až také strašné nepripadalo. Ale keď mi povedali, že možno prídem aj o prsník, bola som vydesená,“ hovorí Ľudmila.

Vyčerpávajúca chemoterapia

„Operácia prsníka by v Ľudmilinom prípade neriešila situáciu, vzhľadom na rizikové biologické správanie nádoru a metastázy sme museli zvoliť liečbu, ktorá mala potenciál účinkovať v celom tele,“ konštatuje doktorka. Pacientka teda začala s chemoterapiou. Dochádzanie do Bratislavy z obce neďaleko Piešťan bolo náročné, no najviac dala Ľudmile zabrať samotná liečba. „Na chemoterapiu som spočiatku dochádzala každý týždeň. Najprv to nebolo až také zlé. Po piatich týždňoch sa interval predĺžil na raz za tri týždne a začalo to byť zlé,“ spomína Ľudmila na najťažšie obdobie boja s chorobou. Z troch týždňov jej dva bývalo veľmi zle. Slabosť, nevoľnosti a hnačky spôsobili, že počas jednotlivých liečebných cyklov pacientka schudla aj 10 kilogramov. „Keď mi bolo počas tretieho týždňa lepšie, znova som váhu nabrala, no potom sa celý proces znova zopakoval.“

INOVATÍVNA LIEČBA: ROVNAKÝ PRÍSTUP PRE KAŽDÉHO

Inovatívne lieky posúvajú hranice možností boja s chorobami. Zachraňujú, predlžujú a zlepšujú životy ľudí. Investície do zdravotníckych inovácií tak majú zásadný dopad na kvalitu života. Slovenskí pacienti si zaslúžia rovnaký, rýchly a transparentný prístup k inovatívnej liečbe, ktorá je dostupná aj v iných krajinách Európskej únie.

Liečba, ktorá neničí telo

„V prípade pokročilého nádoru prsníka, ktorý nie je závislý od hormónov, štandardne podávame chemoterapiu v kombinácii s inovatívnou biologickou liečbou. Tento postup sme zvolili aj v Ľudmilinom prípade,“ vysvetľuje doktorka. Tento typ liečby má schopnosť zablokovať jeden z mechanizmov, spôsobujúcich rast nádoru. „Inovatívnu liečbu už užívam viac ako rok. Odvtedy sa môj stav radikálne zlepšil – oba nádory z prsníka sú preč a metastázy sú zatiaľ „zakonzervované“. Najmä sa však cítim subjektívne omnoho lepšie, opäť vládzem relatívne normálne žiť,“ hovorí Ľudmila. Najväčšiu radosť má z času stráveného s milovanou vnučkou, ktorá síce vedela, že je chorá, no nevedela presne, ako vážne. „Dúfam, že jej to tak skoro ani nebudem musieť prezrádzať,“ hovorí s úsmevom Ľudmila.

RAKOVINA PRSNÍKA

Rakovina prsníka je najčastejším typom zhubného nádoru u žien, na Slovensku evidujú príslušné úrady približne 28 000 žien s rakovinou prsníka. Metastatické štádium rakoviny prsníka je v súčasnosti považované za nevyliečiteľné ochorenie a jeho príčina, rovnako ako pri iných typoch karcinómov, je zatiaľ neznáma. Ochorenie je síce nevyliečiteľné, no liečiteľné. Pomocou vhodnej liečby je možné zabrániť rastu nádoru a oddialiť zhoršenie ochorenia.

Tento projekt finančne podporila Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).  

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu