Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili, ako reaguje mozog pri spojení s Bohom: FOTO Tajomnej aktivity v ľudskej hlave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Viete, čo sa deje vo vašom mozgu počas hlbokých náboženských zážitkov? Vedci robili pokusy so skupinou veriacich ľudí a zároveň skúmali reakcie ich mozgu. Pokročilá technika dovoľuje sledovať tak podrobné javy ako napríklad mozgové vibrácie. Ich aktivita je v určitých častiach mozgu zvýšená pri spirituálnych zážitkov či hlbokom náboženskom prežívaní.

Náboženské a spirituálne zážitky aktivujú v mozgu okruhy podobne ako sex, láska, gamblerstvo, drogy či hudba, tvrdí nová štúdia z Univerzity Utah School of Medicine. „Začíname rozumieť ako mozog reaguje pri zážitkoch, ktoré opisujú veriaci ako spirituálne, nadpozemské či transcendentné,“ cituje slová neurorádiológa a vedca Jeffa Andresona portál Science Daily.

„V posledných rokoch technika zobrazovania mozgu pokročila natoľko, že sa môžeme pokúšať odpovedať na otázky, ktoré sú tu tisícky rokov,“ tvrdí Andreson. Vedci sa zameriavajú v súvislosti s náboženskými pocitmi na okruhy mozgru, ktoré na to reagujú.

Vedci odhalili, ako reaguje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: University of Utah Health Sciences)

Pokus spravili na náboženskej skupine Mormónov. Pocit mieru a blízkosti Boha považujú za dôležitý a udávajúci smer ich životu. 19 mladým ľuďom (7 žien a 12 mužov) snímali scan mozgu pri spirituálnych zážitkoch. Hodinový test zahŕňal 6-minútovú prestávku, 6-minútové video, 8-minútové citácie mormónskych a svetových náboženských lídrov, 8-minútové čítanie z Knihy Mormónov, 12-minútové video náboženských scénok a ďalších 8-minút citácií.

Pri týchto sekvenciách sa ich pýtali, či cítia duchovno. Na to odpovedali buď, že necítia alebo cítia veľmi silno. Vedci následne zozbierali snímky mozgu pri týchto zážitkoch. Po tomto teste boli niektorí účastníci v slzách, pripomína portál Science Daily.

„Keď naši účastníci štúdie mysleli na spasiteľa, na pocit večnej spoločnosti rodiny, na nebeskú spravodlivosť, ich mozgy a telá na to fyzicky odpovedali,“ tvrdí autor testov bioinžinier Michael Ferguson z Univerzity Utah.

Mozgové snímky ukázali, že hlboké duchovné zážitky aktivovali časť mozgu s názvom nuklues accumens, dôležitú časť pri mechanizme odmien. Najvyššia aktivita mozgu bola zaznamenaná 1 až 3 sekundy predtým, ako účastníci stlačili tlačidlo, ktoré mali aktivovať, keď sa podľa vlastných pocitov mali nachádzať na vrchole zážitku. Pri hlbokých zážitkoch sa účastníkom testu rozbúšilo srdce a začali hlboko dýchať.

Spirituálne zážitky boli spojené s prefrontálnym cortexom, čo je predná časť mozgu. Tá sa aktivuje pri vyhodnocovaní či morálnom usudzovaní. Tieto zážitky aktivovali tiež oblasti mozgu, ktoré sú spojené s koncentráciou.

„Náboženské zážitky sú možno najdôležitejšou súčasťou toho, ako sa ľudia rozhodujú, pričom majú dopad na nás všetkých. Je preto naozaj dôležité pochopiť, čo sa deje pri týchto situáciách v mozgu,“ povedal Anderson s tým, že vedci nevedia, či pri prívrženci iných náboženstiev reagovali inak.

Výsledky štúdie správania sa Mormónov je prvý z Projektu náboženského mozgu, ktorý funguje na Univerzite v Utahu od roku 2014.

Viac o téme: NáboženstvoMozogBoh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu