Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci pokorili ďalší medicínsky míľnik: Vytvorili prášok, ktorý dokáže nahradiť ľudskú krv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Umelé červené krvinky tvoria suchý prášok, ktorý sa zmieša s vodou a môže slúžiť pre naliehavé potreby počas vojny. Prvé testy umelej krvi v prášku na myšiach boli pozitívne, ale u človeka ju bude možné používať najskôr o desať rokov, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Podstupujete detoxikačné kúry? Dávajte si pozor, vedci prišli s veľmi dôležitým zistením

Tím vedcov z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v Saint Louis vytvoril novú umelú krv v prášku, ktorá keď sa rozpustí vo vode, môže pomôcť zachrániť tisíce životov vo vojnových zónach alebo pri živelných katastrofách, kde je transfúzia veľmi ťažká. Štúdiu nazvanú ErythroMer vedci predstavili na zasadnutí Americkej spoločnosti pre hematológiu.

Nové červené krvinky sú vytvorené tak, aby čo najpresnejšie napodobňovali životné funkcie krvi. Teraz vedci skúmajú, ako dosiahnuť, aby ich ľudské telo prijalo. Umelá krv je sušená mrazom, konzervovaná v okolitej teplote a možno ju ľahko použiť.

"ErythroMer bude náhradou krvi, ktorú lekár môže nosiť pri sebe, v prípade potreby pridať vodu a infúziou zaviesť do tela. Je to suchý prášok, ktorý sa podobá paprike, môže byť držaný v plastovom vrecku, ktorý lekár môže mať pri sebe v taške viac ako jeden rok. Keď ho bude potrebovať použiť, naplní vrecko sterilnou vodou, zamieša a krv je pripravená na infúziu," vysvetľuje hlavný autor štúdie Allan Doctor.

Vedci pokorili ďalší medicínsky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Umelá červená krvinka je tvorená ľudským proteínom hemoglobínu a syntetickým polymérom. Hemoglobín je zložka červených krviniek, ktorá prenáša kyslík do tela. Vedci sa usilujú o vytvorenie náhradky krvi už viac ako 80 rokov, ale všetky doterajšie pokusy stroskotali. Keď vedci potiahli umelú červenú krvinku syntetickým polymérom, vyriešili tak problémy, s ktorými sa predtým bádatelia stretávali. Tento postup vymyslel Dipanjan Pan z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign.

Testy sa zatiaľ robili iba na myšiach, vedci sa ale chystajú umelú krv v prášku vyskúšať aj na väčších zvieratách. Laboratórne testy na myšiach a potkanoch preukázali, že umelé červené krvinky sú schopné efektívne dodávať kyslík do tkanív. "Nahradili sme umelou krvou 70 percent objemu krvi u myši a zvieratá v stave šoku sme oživili," uviedli vedci.

Umelé červené krvinky nebudú nikdy môcť úplne nahradiť tie prirodzené. Je to preto, že sú schopné len uvoľňovať kyslík a nemajú ďalšie funkcie krvi. Bude potrebného viac času, než bude tento výskumný produkt k dispozícii pre ľudí. Podľa Allana Doctora je nutné urobiť najprv testy na králikoch a opiciach a potom ešte len na človeku. Je teda potrebné vyčkať ešte desať až 12 rokov, kým budú mať vedci definitívnu odpoveď na otázku, či umelé červené krvinky fungujú aj u človeka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu