Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Snívate o zvrátenom sexe? Ak máte doma mačku, môže to byť jej vina, nechutné vysvetlenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Zrejme to znie poriadne čudne, no vaša mačka môže byť príčinou, prečo fantazírujete o sadomasochistickom sexe. Uvádza to štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Evolutionary Psychology. Vysvetlenie tohto javu je poriadne nepríjemné.

Vedci dospeli k záveru, že medzi toxoplazmózou, infekčným parazitickým ochorením, ktoré postihuje mačky, a sadomasochistickým správaním u ľudí existuje súvislosť. Parazitom toxoplasmosis gondii je nakazená až tretina svetovej populácie. Ochorenie sa šíri buď konzumáciou nakazeného surového mäsa alebo kontaktom s mačacími fekáliami. Parazit sa potom usadí v mozgu alebo vo svaloch. 

Snívate o zvrátenom sexe?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doterajšie štúdie na myšiach a potkanoch potvrdili, že infekcia vyvoláva zmeny v osobnosti. Potkany napríklad v jej dôsledku začne sexuálne priťahovať pach mačacieho moču, a tak nákazu prenesú na mačky, pričom počas tohto procesu častokrát hynú. 

Snívate o zvrátenom sexe?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskumníci sa opierali o dáta, ktoré im poskytlo  36 564 obyvateľov Slovenska a Česka, z ktorých 741 bolo nakazených toxoplazmózou. Chorí uviedli, že "vykazovali väčšiu príťažlivosť voči sexuálnej submisivite, násiliu, zoofílii, fetišu, pričom u mužov to bol ešte aj masochizmus, znásilnenie a chuť byť znásilnený". 

Na Slovensku útočí centimetrová obluda: Prvé zlé znamenie, že vás žerú? Svrbenie v zadku

Vedúci autor štúdie Jaroslav Flegr z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity uviedol, že parazit ťaží z faktu, že sexuálne podnety a a podnety súvisiace so strachom kolujú v podobných obvodoch v mozgu. Aj bez toxoplazmózy je už teraz jasné, že medzi strachom a sexom existuje určitá súvislosť. 

Viac o téme: MačkaParazitToxoplazmóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu