Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smrteľné nehody pri robení selfie: Len ťažko uveriť, že ľudia zahynuli takýmto hlúpym spôsobom

Oscar zomrel po tom, ako si robil selfie so zbraňou, ktorá náhodou vystrelila Zobraziť galériu (3)
Oscar zomrel po tom, ako si robil selfie so zbraňou, ktorá náhodou vystrelila (Zdroj: Facebook)

DILLÍ - Keď pri ceste do Indie navštívite slávny chrám Tádž Mahal, budete stáť na okraji zradného útesu, alebo uvidíte prichádzajúci vlak - možno by bolo lepšie jednoducho si užiť čaro tejto chvíle a nepokúšať sa o dokonalé selfie. Potom vám nebude hroziť, že prispejete do neradostnej štatistiky, kvôli ktorej sa India stala krajinou s najvyšším počtom zaznamenaných smrteľných nehôd pri robení fotografie seba samého.

Od marca 2014 bolo v Indii zaznamenaných 127 potvrdených úmrtí pri robení selfie. Pri snahe zaobstarať svoju čo najúžasnejšiu fotografiu zomrelo v Indii viac ľudí ako za rovnaké obdobie vo zvyšku sveta, zistila štúdia americkej Carnegie-Mellonovej univerzity a indického informačného ústavu Indraprastha. 

Hrôzostrašná nehoda kvôli selfie pri ruskom kole: Tínedžerke stroj vytrhal všetky vlasy

Podľa autorov štúdie poháňa milovníkov tohto typu snímok túžba získať exkluzívny záber, ktorý im na sociálnych sieťach vynesie čo najviac palcov hore, zdieľanie a pochvalných komentárov. "V dôsledku toho len počas roka 2015 na svete zomrelo viac ľudí kvôli selfie než pri útokoch žraloka," napísali. 

Smrteľné nehody pri robení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Medzi potvrdenými obeťami sú napríklad traja študenti v severnej Indii, ktorí zahynuli, keď sa chceli odfotiť pred prichádzajúcim vlakom. Ďalší študent zahynul, keď sa pod ním odlomil okraj útesu, na ktorom stál, a on sa zrútil do osemnásť metrov hlbokej strže. 

Japonský turista si zas zlomil väz pri páde zo schodov Tádž Mahalu, na ktorých sa pošmykol pri robení selfie a sedem ľudí sa utopilo, keď pózovaním pred fotoaparátom v smartfóne príliš zaťažili okraj lode, ktorá sa s nimi prevrátila. 

Smrteľné nehody pri robení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na druhom mieste celosvetového rebríčka sa umiestnil Pakistan s deviatimi potvrdenými prípadmi úmrtia, nasledovaný Spojenými štátmi s ôsmimi a Ruskom so šiestimi smrteľnými selfie  nehodami. 

Indická populácia s 1,25 miliardou obyvateľov takmer štvornásobne prevyšuje americkú a šesťkrát pakistanskú, avšak to nevysvetľuje obrovský nepomer v počte úmrtí pri robení selfie. Najľudnatejšia krajina sveta Čína, kde žije 1,37 miliardy ľudí, za rovnaké obdobie zaznamenala len štyri úmrtia spojené so selfie. 

Viac o téme: IndiaSmrťSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu