Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Monica Lewinská spomína na aféru s Clintonom: Bola som zhanobená a chcela som sa zabiť

Monica Lewinská pred rokmi a teraz Zobraziť galériu (4)
Monica Lewinská pred rokmi a teraz (Zdroj: TASR/AP)

GÖTEBORG - Na dohru svoje milostnej aféry s americkým exprezidentom Billom Clintonom dnes v Göteborgu zaspomínala bývalá stážistka v Bielom dome Monika Lewinská. Súčasná aktivistka proti šikanovaniu sa podľa svojich slov po prepuknutí škandálu stala obeťou zhanobenia a bojovala s myšlienkami na samovraždu.

"Dnes sa vidím ako niekto, kto napriek všetkému prežil. Keď som sama prežila, chcem teraz pomôcť iným obetiam zhanobenia, aby tiež prežili. Dúfam, že si vezmem späť svoj príbeh a dám zmysel svojej minulosti," cituje vyštudovanú sociálnu psychologičku webová stránka. 

Rodená Kalifornčanka prehovorila na verejnosti najprv vo švédskej metropole a potom sa presunula rečniť do druhého najväčšieho mesta Göteborgu na západnom pobreží krajiny, napísal portál The Local. 

Monica Lewinská spomína na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa švédskeho bulvárneho denníka opisovala Lewinská poslucháčom v Štokholme, akým útokom čelila po prevalení pomeru s Clintonom. Bola vraj označovaná za štetku a stala sa terčom nenávistných prejavov na internete. Téme aktuálnych amerických volieb sa Lewinská počas vystúpenia nevenoval. O šikanovaní prednášala v Škandinávii aj vlani, kedy navštívila nórske mestá Horten a Narvik. 

Monica Lewinská spomína na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Lewinská po dlhých rokoch verejne prehovorila o afére v roku 2014, vraj v snahe pomôcť obetiam ponižovania. Monica, ktorá mala v čase pomeru 22 rokov, sa označila za prvú mediálnu obeť internetovej éry. Tvrdí, že sa ju Clintonovej ľudia pokúšali zdiskreditovať, zatiaľ čo jeho oponenti ju chceli využiť ako zbraň proti nemu. 

Monica Lewinská spomína na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Aféra Monicagate vyplávala na povrch začiatkom roka 1998 takmer dva roky po tom, čo jej hlavná aktérka ukončila svoju stáž v Bielom dome. Škandál vyústil do ústavnej žaloby voči Clintonovi, ktorý ako druhý prezident v dejínách USA čelil procesu takzvaného impeachmentu. Vo funkcii ho ale nakoniec podržal Senát. Až posledný deň svojho mandátu Clinton priznal, že v kauze lživo svedčil. 

Viac o téme: Bill clintonAféraMonica lewinskiMonicagate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu