Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sexškandál otriasol Bielym domom: Lewinská prehovorila o pomere s Clintonom, neblahé následky

Bill Clinton a Monica Lewinská Zobraziť galériu (2)
Bill Clinton a Monica Lewinská (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA - Viac ako 30 miliónov ľudí sledovalo pred 20 rokmi, 3. marca 1999, exkluzívny televízny rozhovor s Monikou Lewinskou, bývalou stážistkou v Bielom dome. Známej novinárke Barbare Waltersovej rozprávala o svojom pomere s vtedajším americkým prezidentom Billom Clintonom. Aféra s mladou praktikantkou, ktorá vypukla už začiatkom roka 1998, nakoniec vyústila do ústavnej žaloby voči Clintonovi a on ako druhý prezident v dejinách čelil procesu impeachmentu.

Aféra s Clintonom bola hrubým zneužitím moci, tvrdí bývalá stážistka v Bielom dome

"Cítila som sa ako kus haraburdia. Pripadala som si špinavá, pripadala som si zneužitá a bola som sklamaná," ​​povedala napríklad Lewinská v interview s Waltersovou. Lewinská v dvojhodinovom rozhovore tiež okrem iného rozprávala, ako dúfala, že zostarne po boku Billa Clintona, s tým, že jej k tomu dal prezident nádej. "Prezident a ja sme mali veľmi intímny rozhovor. Povedal pri ňom, že by so mnou rád trávil viac času. Bola som z jeho slov ohromená," povedala.

Žalobu, rovnako ako Andrew Johnson v roku 1868, Clinton nakoniec ustál. V kauze pritom vyšetrovatelia prezidentove kontakty sa stážistkou skúmali do najmenších detailov. Chceli dokázať, že Clinton pri výpovedi klamal, keď tvrdil, že s Lewinskou nemal "sexuálny pomer". Ako dôkaz použili aj šaty, na ktorých testy DNA preukázali Clintonove spermie. To, čo sa nepodarilo vyšetrovateľom, nakoniec potvrdil sám prezident. Posledný deň svojho mandátu priznal, že v kauze klamlivo svedčil.

Sexškandál otriasol Bielym domom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Clinton bol ale potrestaný len symbolicky päťročným zákazom právnej praxe v Arkansase a pokutou 25-tisíc dolárov. Pre Lewinskú však boli následky škandálu neblahé. "Ocitla som sa sama. Veľmi sama, pred všetkými sama. Opustená väčšinou kľúčových postáv tej krízy, ktoré ma dobre a dôverne poznali. Všetci sa zhodneme, že som urobila chyby. Ale plávať v mori samoty bolo desivé," povedala. Vlani vyhlásila, že kvôli hnutiu MeToo opäť uvažuje o okolnostiach svojho príbehu, ale "definitívne odpovede" nemá.

Viac o téme: ŠkandálAféraBill ClintonMonika Lewinská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu