Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Utečenkyňa z titulky National Geographic si získala srdcia miliónov: Osud sa so ženou stále nemazná

(Zdroj: National Geographic)

PEŠÁVAR - Pakistan v utorok deportoval zelenookú afganskú utečenkyňu Šarbat Gulaovú, ktorá sa stala svetovo známou vďaka fotografii, ktorá sa v roku 1985 objavila na titulnej strane časopisu National Geographic. Ženu pred dvoma týždňami zadržali v Pakistane kvôli údajne sfalšovaným identifikačným dokladom.

FOTO mu zmenilo cez noc život: Chudobný mladík (18) sa takto dostal z ulice do sveta celebrít

Ako informovala agentúra Reuters, polícia v noci eskortovala Gulaovú z nemocnice, kde bola od svojho zadržania, a na hraničnom priechode Torkham ju odovzdala afganským úradom. Počas prevozu na sebe mala Gulaová zelenú burku a vraj sa modlila za Pakistan, jeho obyvateľov a všetkých, ktorí jej a jej rodine pomohli počas doby, čo v tejto krajine žila.

Z hraníc má byť Gulaová prevezená do Kábulu, kde ju chce oficiálne privítať prezident Ašraf Ghaní. V uliciach tiež visia billboardy vítajúce ju späť doma.

Na fotografii, ktorá nesie názov Afganské dievča, je Gulaová zachytená ako dvanásťročná. Snímka bola zhotovená v utečeneckom tábore na severozápade Pakistanu, kde sa Gulaová ocitla po sovietskej okupácii Afganistanu. Autor fotografie Steve McCurry vyhlásil, že je ochotný urobiť maximum, aby Gulaovej pomohol.

Gulaová vraj v roku 2014 v Pakistane požiadala o vystavenie preukazu na meno Šarbat Bibiová. Úrady teraz pátrajú po osobách, ktoré doklad vystavili, aj po manželovi Gulaovej.

Pakistan sa v posledných mesiacoch zameral na ľudí s falošnými dokladmi. V Pakistane žije podľa štatistík OSN približne 1,4 milióna registrovaných afganských utečencov. Ďalší milión je v krajine bez súhlasu úradov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu