Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marocké úrady zakázali výrobu, predaj a dovoz buriek: Bezpečnostné dôvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RABAT - Marocké úrady zakázali predaj, výrobu a dovoz moslimských buriek, teda tradičných ženských odevov zahaľujúcich celú postavu a tvár vrátane očí. Zavedenie zákazu je motivované bezpečnostnými dôvodmi, informovali marocké médiá.

Úrady rozoslali listy oznamujúce zavedenie reštrikcií v pondelok. Marocké spoločnosti vyrábajúce a predávajúce burky dostali 48 hodín, aby sa zbavili svojich zásob. Bezprostredne nebolo jasné, či bude nasledovať aj úplný zákaz nosenia tohto odevu v tejto severoafrickej krajine, uviedla BBC.

Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ marockého ministerstva vnútra zdôraznil, že za zavedením zákazu stáli obavy z možného zneužitia buriek na zločinecké ciele. "Banditi opakovane využívali tento odev na páchanie trestných činov," povedal citovaný činiteľ. 

Závoje zahaľujúce celú tvár a postavu nosí len malá časť marockých žien. Väčšina z nich preferuje hidžáb, teda šatku zakrývajúcu len vlasy, krk a poprsie. Konzervatívnejšie Maročanky na severe krajiny uprednostňujú nikáb, ktorý zahaľuje tvár, avšak nie oči. Marocký kráľ Muhammad VI. presadzuje umiernenú verziu islamu a potláča islamský extrémizmus. 

Viac o téme: ZákazBurkyMaroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu