Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO IKEA šokovala zákazníkov: Ľudia neveria vlastným očiam, uprostred obchodu chatrč

Takto to vyzerá v chatrčiach utečencov. Zobraziť galériu (3)
Takto to vyzerá v chatrčiach utečencov. (Zdroj: YouTube/Ikea)

OSLO - Betónové bloky namiesto kvietkovanej tapety, vrecia na odpadky, ktoré slúžia ako záclony, či špinavé penové matrace. Aj to je realita 10-člennej sýrskej rodiny, ktorá je nútená bývať v nevyhovujúcom priestore o rozlohe 25 metrov štvorcových. Nábytkárska spoločnosť Ikea spoločne s Červeným krížom sa so svojou predajňou v nórskom Osle zapojila do pomoci utečencom tak, že ukázala zákazníkom, v akých podmienkach žijú ľudia v Damasku. Repliku chatrče by ste na takomto mieste určite nečakali.

Utečenkyňa z titulky National Geographic si získala srdcia miliónov: Osud sa so ženou stále nemazná

Niektorí návštevníci nevedia presne, čo robiť v sivej a tmavej miestnosti, píše portál wired.de. Ostatné výstavné oddelenia vyzerajú ako vždy; dokonale zladené v štýle Ikey. Veselé farby, kvetinová výzdoba, skombinované pre pohodu a potešenie oka. Zvyšných 25 metrov štvorcových však vôbec do obrazu nezapadá, ba priam je jeho pravým opakom. Nie je to totiž realita zo Švédska, Nemecka či Nórska, ale Sýrie.

VIDEO IKEA šokovala zákazníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ikea)

Žiadne okná, žiadny drez s tečúcou vodou, žiadne drevené stolíky, ani gauč. Keď si chce návštevník sadnúť, musí tak urobiť na tenký koberec na podlahe. Na penovom matraci sa váľajú plyšové zvieratká a pletené svetre, akoby čakali na svojich majiteľov, ktorých fotografie visia v rámoch na stene. Sú to deti Sýrčanky Rany, ktorá žije so svojou deväťčlennou rodinou presne v takejto chatrči pri Damasku.

VIDEO IKEA šokovala zákazníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ikea)

Rovnako ako v iných častiach obchodu s nábytkom, aj tu pri každom výrobku možno nájsť tradičnú cenovku, ale tentokrát bez sumy na bielom papieriku. Ten obsahuje vysvetlivky k jednotlivým predmetom a príbeh, ktorý sa k nim viaže. Taktiež fakty o vojnovej zóne a samozrejme informácie o možnostiach, ako utečencom pomôcť.

Viac o téme: UtečenciIKEA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu