Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nečakaný objav pri demolácii domu: Tajné listy nacistických obchodníkov so zvrhlým umením

Ilustračné foto (Max Ernst: Odmietnutý milenec)
Ilustračné foto (Max Ernst: Odmietnutý milenec) (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN - Pri demolácii domu v severonemeckom meste Güstrow našli listy dvoch najvplyvnejších obchodníkov s umením nacistického Nemecka. Podľa historikov by mohla korešpondencia priniesť nový pohľad na obchod s takzvaným zvrhlým umením v období Tretej ríše.

Listy ležali vo vreciach ukrytých pod terasou teraz už strhnutého dreveného domu v Güstrow, ktorý leží asi 160 kilometrov severne od Berlína. Autormi korešpondencie boli Hildebrand Gurlitt a Bernhard Alois Böhmer, dvaja prominentní obchodníci s umením v službách nacistov.

Otrasné tajomstvo jedného z najväčších mysliteľov 20. storočia: Nacista, obdivné listy o Hitlerovi

Podľa nálezcu listov Ericha-Alexandera Hinze bol majiteľom domu bývalý poštový úradník. Je tak možné, že po smrti Bernharda A. Böhmer, ktorý spáchal v Güstrow v máji 1945 samovraždu, listy ukryl pod terasu svojho domu práve on.

Najprv ich odstránili, potom predávali

Gurlitta a Böhmera nacisti poverili predajom diel, ktoré predtým zabavili v najrôznejších múzeách a ktoré považovali za takzvané zvrhlé umenie. Do tejto kategórie radili diela popredných autorov 20. storočia, napríklad Otta Dixa, Oskara Kokoschku, Maxa Ernsta, Maxa Beckmanna a mnohých ďalších.

Vo februári 2012 objavili vyšetrovatelia v mníchovskom byte Cornelia Gurlitta, syna Hildebranda Gurlitta, okolo 1 280 umeleckých diel. Boli medzi nimi obrazy Edouarda Maneta, Henriho Matissa či Pabla Picassa.

V novembri 2013 vyšiel prípad najavo a vyvolal v Nemecku diskusiu o umením ukradnutom nacistami v 30. a 40. rokoch. Mníchovský súd stále rieši spor o dedičstvo Cornelia Gurlitta, ktorý zomrel v roku 2014. Sám syn nacistického obchodníka s umením zbierku odkázal súkromnej ​​nadácii Múzea výtvarného umenia vo švajčiarskom Berne.

Viac o téme: NacistiObchodovanie s umením
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu