Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Otrasné tajomstvo jedného z najväčších mysliteľov 20. storočia: Nacista, obdivné listy o Hitlerovi

Martin Heidegger Zobraziť galériu (2)
Martin Heidegger (Zdroj: wikipedia/Landesarchiv Baden-Württenberg)

BERLÍN - Nemecký filozof Martin Heidegger bol presvedčeným nacistom. Ukazujú to jeho listy, ktoré posielal svojmu bratovi a ktorých obsah Heideggerovi dedičia doteraz širokej verejnosti skrývali. Z korešpondencie v stredu prvýkrát citoval server denníka Die Zeit, podľa ktorého je "prípad Heidegger intelektuálnou i morálnou katastrofou nemeckej intelektuálnej histórie".

Svet mohol pred 78 rokmi spomaliť Hitlera pred besnením: Československo sa vzdalo nacistom

Heideggerov brat Fritz dostával od slávneho filozofa listy, z ktorých je podľa Die Zeit zrejmý "otvorený antisemitizmus". Osobné písanie zároveň odhaľuje, že sa Martin Heidegger stal "skorým a vášnivým stúpencom nacizmu".

Už na konci roka 1931 vtedy štyridsaťtriročný Heidegger zaslal svojmu bratovi k Vianociam Hitlerovo programové dielo Mein Kampf, ktoré zachytáva všetky jeho nedemokratické, rasistické a expanzionistické názory. Oceňuje pritom Hitlerov "neobvyklý politický inštinkt". V tej dobe vládnuci pravicový kabinet kancelára Franza von Papena okomentoval Heidegger ako židovské sprisahanie, upozorňuje Die Zeit.

Z 13. apríla 1933 pochádza Heideggerov list, v ktorom nadšene píše, že "sa ukazuje, do akej veľkosti teraz Hitler ako štátnik vyrástol". Podľa nemeckého denníka korešpondencia dokazuje, že sa Heidegger nespamätal ani počas vojny. Jeho písanie z januára 1943 opisuje svetovú vojnu ako obranný boj "Západu" a "nemectva" proti "veľkej hrozbe" zo strany "boľševizmu" i "amerikanizmu".

Adolf Hitler
Zobraziť galériu (2)
Adolf Hitler  (Zdroj: thinkstock.com)

Účasť Heideggera na Hitlerovom režime aj jeho vstup do nacistickej strany NSDAP boli logickým vyústením jeho zmýšľania. V žiadnom prípade nešlo o prospechárstvo alebo zmätenosť nič netušiaceho apolitického mysliteľa, zdôrazňuje Die Zeit s tým, že posledné dve vysvetlenia sa často uvádzali v minulosti v snahe zľahčiť Heideggerovu vinu.

Viac ako 500 listov medzi bratmi Heideggerovcami je od roku 2014 v literárnom archíve v Marbachu. Ich výbušnosť poznal len úzky okruh ľudí, lebo na príkaz Heideggerových dedičov sa z korešpondencie až doteraz nesmelo citovať. Teraz ale dedičia súhlasili so skráteným zverejnením listov z rokov 1930 až 1946, ktoré sa objavia v novo vydanej knihe Heidegger a antisemitizmus.

Martin Heidegger (1889-1976) je považovaný za jedného z najväčších mysliteľov 20. storočia. Preslávil sa najmä svojím dielom Bytie a čas (1927). Heideggerova žiačka a milenka, filozofka a spisovateľka Hannah Arendtová musela pre svoj židovský pôvod z Nemecka utiecť.

Viac o téme: Adolf HitlerMartin Heidegger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu