Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO zvnútra súdnej siene Daeš a ľudských klietok: Tu zazneli tie najbrutálnejšie tresty

Extrémistická súdna sieň Zobraziť galériu (3)
Extrémistická súdna sieň (Zdroj: YouTube/Ruptly)

FALLÚDŽA - V tejto miestnosti by ste sa nikdy ocitnúť nechceli. Video zachytáva, ako to vyzerá v súdnej sieni, v ktorej o osude obvinených rozhodoval Daeš. Na spravodlivý proces ste mohli zabudnúť, tu platili iné zákony.

Irackým vojakom sa v meste Fallúdža podarilo objaviť súdnu sieň, v ktorej boli vydaní tým najbrutálnejším trestom vydesení väzni.

VIDEO zvnútra súdnej siene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Predtým, než obžalovaným extrémistickí sudcovia oznámili trest, boli držaní v malých železných klietkach ako také zvery. Klietky majú navyše rôzny tvar, čiže väzni v nich mohli len buď stáť, kľačať, alebo byť stočení do klbka. 

VIDEO zvnútra súdnej siene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

"Väznili tu poväčšine nevinných miestnych ľudí, ktorí sa odmietli pridať k Daeš, v klietkach ako zvieratá. To len dokazuje brutalitu tejto teroristickej organizácie," povedal televízii NBC člen irackého armádneho zboru, Jalil Abdulredha.

Fico je ako terorista z Daeš: Drsný odkaz komisára OSN nášmu premiérovi

Obžalovaných potom vyvlečú z ich provizórnych ciel do súdnej siene, kde si vypočujú svoj ortieľ. Miestnosť sa na prvý pohľad ničím nelíši od iných súdnych sietí, povedzme v Spojených štátoch. No je tu predsa len jeden veľký rozdiel v podobe neklamného znaku extrémizmu na stene - čiernobielej vlajky Daeš. 

VIDEO zvnútra súdnej siene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Sudcovia sa tu riadia vlastnými zákonmi a pravidlami, spravodlivosť tu nemá miesto, čo dokazujú aj fotky odsúdených a súdne dokumenty odhaľujúce hrôzu, ktorá sa tu diala. 

V novobjavenej súdnej sieni sa vyhlasovali rozsudky naposledy zrejme v júni. Práve vtedy totiž islamskí radikáli utrpeli vo Fallúdži porážku a boli z nej vyhnaní. Stalo sa tak takmer tri roky po tom, ako nad mestom v januári 2014 prebrali kontrolu. 

Viac o téme: FallúdžaExtrémistiSúdna sieňDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu