Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Symbol boja proti teroristom z Daeš: FOTO Kurdská Angelina Jolie dala prednosť smrti pred útlakom

Asja Ramazánová Antarová Zobraziť galériu (2)
Asja Ramazánová Antarová (Zdroj: FB/ We want freedom for Kurdistan)

MANBIDŽ - V bojoch o sýrske mesto Manbidž v auguste zomrela devätnásťročná Asja Ramazánová Antarová. Západné médiá ju považovali za tvár ženských kurdských oddielov (YPJ) bojujúcich v Sýrii. Novinári výraznú Asju označovali za Angelinu Jolie Kurdistanu, avšak Kurdi odmietajú vyzdvihovanie jednotlivcov. Asja pochádzala z kurdského mesta Kámišlí a zabili ju bojovníci takzvaného Islamského štátu (Daeš).

VIDEO zvnútra súdnej siene Daeš a ľudských klietok: Tu zazneli tie najbrutálnejšie tresty

Filozofiou YPJ je jednoduchosť a skromnosť. Nikto nie je posudzovaný na základe svojho vzhľadu, postavy ani krásy. Podľa Kurdov sa jednotlivci obetujú za spoločnú vec.

Ženským oddielom sa vlani na území obývanom Kurdmi podarilo napriek odporu konzervatívnych náboženských skupín presadiť zákon, ktorý označuje násilie spáchané na ženách rovnako ako vynútené manželstvo a polygamiu za nelegálne. K dohľadu nad dodržiavaním tohto zákona bola ustanovená ženská policajná jednotka.

Kurdské médiá Asji nevenovali zvláštnu pozornosť, pre nich je jednou z bojovníčok, ktorá padla v boji proti Daeš. Ku kurdským milíciám YPG nastúpila vlani pod bojovým menom Vijan Antarová. Prešla bojovým výcvikom a bola zaradená do bojov proti Daeš. Než 30. augusta padla pri Manbidži, zúčastnila sa piatich bitiek. Bola veliteľkou družstva a obsluhovala guľomet. V minulých dvoch rokoch v boji padlo šesť jej bratrancov a strýkov, a tak ako oni tiež ďalšie stovky kurdských bojovníkov. Väčšina z nich boli mladí ľudia vo veku okolo 20 rokov. Žiadny z nich ale nebol tak známy ako Asja.

Symbol boja proti teroristom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/ We want freedom for Kurdistan)

Spôsob, akým sa práve o Asju zaujímajú západné médiá, sa nepáči najmä Comano Kanaanimu, ktorý má na starosti obnovu mesta Kobani. Bojovníci Daeš mali toto mesto pod kontrolou v rokoch 2014 a 2015 a v oslobodzovacích bojoch, ktorých sa zúčastnili Kurdi, bolo silne poškodené. Kanaan vtedy prišiel o mnoho spolubojovníkov, mužov i žien.

"Filozofiou YPG je bojovať proti sexizmu a zabrániť tomu, aby sa zo žien robili sexuálne objekty. Chceme im dať náležité miesto v spoločnosti a nechať ich, aby si svoj osud zvolili samy. Vijan zomrela práve za tieto ideály," citoval Kanaaniho spravodajský server BBC.

Agrin Sennaová, jedna z veliteliek YPJ, stratila v boji o Manbidž nohu. O život ale prišlo aj mnoho jej kamarátok. Vyzvala k tomu, aby si ľudia prezreli fotografie padlých Kurdek, ktoré zomreli, pretože odmietli žiť podľa islamského práva šaría, ako ho vykladá Daeš.

Symbol boja proti teroristom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/ We want freedom for Kurdistan)

"Pozrite sa na tie fotografie. Sú to všetko anjeli, všetky sú krásne. Nemôžete vybrať len jednu jednoducho preto, že je podobná nejakej hollywoodskej herečke, či už Angeline Jolie alebo Julii Robertsovej. Nemajú s nimi nič spoločné. Dali prednosť smrti pred životom pod vládou skupiny, tak zameranej proti ženám," povedal Sennaová.

Viac o téme: DaešAsja Ramazánová Antarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu