Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Teroristi navždy zmenili jeho tvár: Prestavba Manhattanu za 30 miliárd na FOTO a VIDEO

Pätnásť rokov po útokoch Manhattan vyzerá inak Zobraziť galériu (3)
Pätnásť rokov po útokoch Manhattan vyzerá inak (Zdroj: sita, tasr/ap)

NEW YORK - Pätnásť rokov po útokoch teroristov na newyorské Svetové obchodné centrum (WTC) sa dolná časť Manhattanu zmenila na nepoznanie. Revitalizácia "ground zero", zaistená štátnymi aj súkromnými investíciami v hodnote 30 miliárd dolárov, priniesla vybudovanie nielen nového WTC, ale aj dvoch obchodných stredísk, desiatok reštaurácií a nového hotela s tisíckami lôžok.

Zatiaľ čo pred tragickým 11. septembrom 2001 bolo na dolnom Manhattane v okolí dvojičiek šesť hotelov, teraz ich je tam až 29. Vlani ubytovali rekordných 14 miliónov klientov. V mieste býva 60-tisíc ľudí, čo je oproti roku 2001 trojnásobok. 

Teroristi navždy zmenili jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sita, tasr/ap)

Mnoho turistických lákadiel vrátane spomienkového parku je návštevníkom otvorená zdarma, za iné sú zas turisti ochotní zaplatiť pomerne vysoké sumy. Napríklad vstupenka do múzea 11. septembra stojí 24 dolárov, od jeho otvorenia v máji 2014 ho navštívili už 6,7 milióna ľudí. Vyhliadka na vrchol prvej veže WTC, ktorá je prístupná za 34 dolárov, prilákala za pätnásť mesiacov od otvorenia tri milióny turistov. Sochu Slobody pre porovnanie ročne navštívia zhruba štyri milióny ľudí. 

Teroristi navždy zmenili jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sita, tasr/ap)

Oblasť dolného Manhattanu bola pred rokom 2001 kancelárskou štvrťou, ktorá žila od deviatej hodiny ráno do piatej popoludní. Jej rytmus určovali obchodníci z Wall Street a úradníci z neďalekej newyorskej radnice. V noci a cez víkendy bolo v tejto časti mesta mŕtvo. S prestavbou po 11. septembri sa všetko zmenilo a juh Manhattanu ovládol čulý ruch. Výstavba, ktorú financuje štát a ochotne aj privátny sektor, sa pritom nezastavila. Z blokov domov okolo WTC trčia stavebné žeriavy, ulice lemuje lešenie a živú dopravu podfarbuje hluk stavebných strojov. Stavbári v prilbách sa tu vyskytujú rovnako často ako turisti. 

Hlavným cieľom návštevníkov dolného Manhattanu ale zostáva miesto, kde pred pätnástimi rokmi lietadlá riadené teroristami zmenili dve veže WTC na trosky fajčiaceho betónu, pokrútenú oceľ a sutiny. Centrálne časti spomienkového parku sú dva bazény, ktoré stoja v miestach základov zničených dvojičiek. Bronzové dosky v okolí nesú mená takmer tritisíc obetí, ktoré útok radikálov pripravil o život. 

Viac o téme: New yorkDvojičky11. septemberTeroristický útokDolný manhattan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu