Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matka TOP teroristu z 11/9 prišla so senzačným tvrdením: Do veže nenabúral, môj syn stále žije

 Muhammad Atta Zobraziť galériu (4)
Muhammad Atta (Zdroj: SITA)

MADRID - Matka teroristu Muhammada Attu, ktorý pred 15 rokmi úmyselne narazil dopravným lietadlom do jednej z veží Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, verí, že jej syn stále žije. Myslí si, že ho USA držia vo väznici na Guantáname či na nejakom tajnom mieste. Attova matka to uviedla v rozhovore so španielskym denníkom El Mundo.

Pred 15 rokmi sa stal terorizmus témou číslo jeden: Minúty hrôzy zachytené na VIDEU

"Je to človek veľmi priateľský a krehký. Nikdy nebol v žiadnej politickej strane. Je nemožné, aby urobil to, čo mu pripisujú," povedala o svojom synovi Buzajna Širákíová. Sedemdesiatštyriročná Egypťanka, ktorá teraz žije na predmestí Káhiry, stále o synovi hovorí v prítomnom čase.

"Verím, že môj syn žije. Nedali nám žiadny dôkaz, že zomrel. Egyptská tajná služba nás požiadala, aby sme im dali vedieť, keď bude niečo nové. Ale zatiaľ nemáme žiadne správy," uviedla Attova matka. Dodala, že mu rodina preto ani nevystrojila pohreb.

Matka TOP teroristu z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/TASR)

Než odišiel začiatkom 90. rokov do Nemecka, bol vraj Atta poslušný chlapec. Vyštudoval urbanizmus na káhirskej univerzite a potom odišiel na postgraduálne štúdium do Hamburgu. Práve tam sa radikalizoval a zoznámil s ďalšími islamistami.

Podľa záverov vyšetrovania amerických úradov bol práve Atta hlavou skupiny 19 teroristov, ktorí útoky na Spojené štáty z 11. septembra vykonali. Atta pilotoval Boeing 767, s ktorým narazil do severnej veže WTC. Asi 15 minút potom narazilo druhé lietadlo do južnej veže WTC. Obe veže sa vzápätí zrútili a v ich troskách zahynula väčšina z takmer 3000 obetí útokov z 11. septembra 2001.

Matka TOP teroristu z
Zobraziť galériu (4)

Širákíová prehovorila teraz o svojom synovi verejne prvýkrát. Cez médiá ho vyzvala, aby sa jej ozval. "Syn môj, chcem ťa ešte pred smrťou vidieť. Mám už 74 rokov a žijem s nádejou, že si prežil. Viem, že si nikdy neurobil nič zlé," povedala Širákíová. Z tragických udalostí z 11. septembra obvinila Spojené štáty, ktoré podľa nej útoky zorganizovali samy, aby "podporili svoje vyhlásenia, že islam rovná sa terorizmus".

Narozdiel od Attovej matky jeho otec nemal s vystupovaním v médiách problém. Už pár týždňov po atentátoch v rozhovoroch s novinármi odmietol akékoľvek zapojenie syna do útokov a dokonca tvrdil, že mu syn po nich telefonicky volal. Rozhovory potom poskytol Attov otec novinárom za odplatu ešte mnohokrát, napísal El Mundo, než v roku 2008 zomrel.

Viac o téme: 11/9WTCMuhammad Atta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu