Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlé správy pre milovníkov kávy: Situácia sa zhoršuje, prídeme o obľúbený nápoj?!

Káva
Káva (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRAZÍLIA - Ak patríte medzi ľudí, ktorí si radi vychutnávajú kávu, zrejme vás nepotešíme. Vedci varujú, že pokiaľ sa bude globálne otepľovanie uberať rovnakou trajektóriou ako doteraz, tak sa možno dočkáme zániku tohto nápoja.

 

Výskumníci z The Climate Institute tvrdia, že v roku 2050 bude množstvo pôdy vhodnej na pestovanie kávy znížené o polovicu z dôvodu stále stúpajúcej teploty a väčšieho výskytu škodcov a plesní. Taktiež si myslia, že samotná káva by mohla zmiznúť do roku 2080.

Ako upozorňuje portál The Independent, mohlo by to mať nedozierne následky na viac ako 120 miliónov ľudí na celom svete, ktorých živobytie závisí práve od pestovania kávy. Väčšina z nich navyše žije v najchudobnejších regiónoch. Pestovatelia kávy sú v mnohých prípadoch drobní podnikatelia, ktorí sú na nestálom trhu zraniteľní.

Ovplyvnená chuť a aróma

Milovníci kávy by sa mali pripraviť aj na možné ovplyvnenie chuti a arómy. „Stále viac a viac extrémne výkyvy počasia v hlavných regiónoch produkcie kávy sa zdajú byť nastavené na vytvorenie nedostatkov v zásobovaní, pričom stále teplejšie podmienky zhoršia chuť a arómu," vysvetľuje správa. Počítať sa údajne má aj so zvýšením cien.

Nie je to však iba teplo, ktoré škodí. Spolú s ním sa totiž rozšíria aj plesne, ktoré môžu spôsobiť devastujúce škody. Prvé náznaky problémov sa ukazujú v Kolumbii - plesne vydržia už aj na horách, kde predtým nedokázali prežiť nízke teploty.

Viac o téme: Káva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu