Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lukáš Adamec varil v Šariši pivo

Lukáš Adamec varil v Šariši pivo Zobraziť galériu (6)
Lukáš Adamec varil v Šariši pivo (Zdroj: Oliver Ondráš)

VEĽKÝ ŠARIŠ - V pivovare Šariš sa uplynulý týždeň diali veci ! Po prvýkrát priložili ruku k dielu i bežní konzumenti piva a tiež spevák Lukáš Adamec. Do procesu výroby piva „Naša 11° sa dokonca zapojili i turisti z Čiech.

Slováci dostali vďaka projektu Prilož srdce k dielu prvýkrát v živote šancu navrhnúť si pivo presne podľa svojej chuti. Pivovar Šariš špeciálnu várku zlatého moku nazvaného Naša 11° začal pripravovať v spolupráci s Lukášom Adamcom, ktorý sa netají tým, že je „Srdcom východniar.“ „Každý vie, že pitie piva Šariš je srdcová záležitosť. Preto sa mi nápad, aby si ľudia navarili pivo podľa seba a priložili tak srdce k dielu, veľmi zapáčil. Takto sa na pivo aspoň nikto nebude môcť sťažovať.“ Ako L. Adamec dodal, pri výrobe piva je prvýkrát, i keď už exkurziu v pivovare absolvoval. Spolu s ním do pivovaru Šariš zavítali i 10 bežní konzumenti piva, ktorých vybrali z viac ako 4100 Slovákov, ktorí sa zapojili cez internet do projektu Prilož srdce k dielu.

Českým konzumentom Šariš chutí

Medzi oficiálnych návštevníkov pivovaru, sa šťastnou náhodou dostal i sympatický manželský pár z južných Čiech – Márie a Čestmír Podroužkovi. „Chceli sme si v Šariši kúpiť pivo a videli sme, že sa tu robí nejaká prehliadka a tak sme sa sem dostali,“ hovorí Marie, ktorá s manželom momentálne trávi dovolenku na východnom Slovensku. Som veľmi rád, že som pivovar mohol opäť vidieť. Naposledy som tu bol pred vyše 30 rokmi, keď som študoval na Strednej vojenskej škole v Martine. Odvtedy sa však výroba zmodernizovala. Ale i vtedy nám Šariš chutil. Dokonca Šariš 12° je podľa nás lepšia ako náš Budvar,“ ocenili slovenské pivo a netaja sa tým, že i oni sú srdcom Východniari. „Žijú tu skvelí, príjemní ľudia a krajina je nádherná,“ zhodli sa.

Unikátny pivný špeciál

Spoločne s ďalšími hosťami si pozreli celý proces výroby piva, do ktorého ich zasvätil sládok pivovaru Ján Čerkala a na záver všetci osobne prispeli k výrobe „Našej 11°“ , keď dodali poslednú ingredienciu – žatecký chmeľ. „Dali sme ľuďom šancu vytvoriť skutočný unikát. Sýto zlatá jemne chmelená 11-tka v sebe snúbi jemnú arómu extra chmeľu pridaného za studena a vyváženú plnosť piva,“ myslí si o výsledku sládok Ján Čerkala. Každý kúsok srdca, ktorý do tvorby tohto piva vložili Slováci počas projektu, sa zarátal do celkového profilu piva. Unikátny pivný špeciál budú môcť konzumenti prvýkrát ochutnať na Dni otvorených dverí vo Veľkom Šariši už 3. septembra, kde nebude chýbať ani Lukáš Adamec a pokrstí ho. 

Viac o téme: PivoLukáš AdamecŠariš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu