Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké pátranie po nacistickom vlaku plnom zlata: Termín je známy, šialenstvo vypukne o pár dní!

Zlatá horúčka opäť začína Zobraziť galériu (2)
Zlatá horúčka opäť začína (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Pátranie po tajomnom vlaku, ktorý je údajne plný ukoristeného zlata, začne neďaleko poľského mesta Walbrzych pri hraniciach s Českom 16. augusta. Na internete to dnes oznámili hľadači pokladov Piotr Koper a Andreas Richter. Správa o nájdení "zlatého vlaku" z čias druhej svetovej vojny vlani vyvolal v Poľsku aj v zahraničí senzáciu.

Okrem termínu začiatku výkopových prác Koper a Richter zverejnili aj predbežný plán postupu pri hľadaní vlaku. Práce začnú na 65. kilometri železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. 

Stratený nacistický vlak je stále bližšie: Lovci pokladov veria, že ukrýva ôsmy div sveta

Vlak, ktorý je údajne naložený drahocenným nákladom pochádzajúcim, vyviezli nacisti koncom druhej svetovej vojny z vtedy nemeckej Vroclavi a na úteku pred Červenou armádou ho mali ukryť v podzemnom tuneli pri Walbrzychu. 

Veľké pátranie po nacistickom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Po záhade počas uplynulých sedemdesiatich rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, zapojili sa ale aj Rusi a Poliaci. Bezvýsledne. Hľadači - Poliak Koper a Nemec Richter - sa domnievajú, že oni na rozdiel od svojich predchodcov uspeli. 

Veľké pátranie po nacistickom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

K prebudeniu zlatej horúčky v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Žuchowski, ktorý sa na konci minulého augusta nechal počuť, že si "je na 99 percent istý, že vlak existuje". Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu