Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plodina, ktorá Európanom zmenila jedálniček: Príchod na kontinent mal takmer smrtiace následky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN/PRAHA - Zemiaky, bez ktorých si už nemožno predstaviť jedálniček prakticky na celom svete, pochádzajú z oblasti dnešného Peru, kde ich miestni obyvatelia pestovali a jedli už pred niekoľkými tisíckami rokov. Do Európy sa začali postupne dostávať po dobytí ríše Inkov Španielmi v prvej polovici 16. storočia. V roku 1565 dostal prvú väčšiu zásielku zemiakov ako dar španielsky kráľ Filip II. a pred 430 rokmi, 28. júla 1586, priviezol Thomas Harriot z Kolumbie prvé zemiaky do Anglicka.

VIDEO Úžasný objav v tajomnom mayskom chráme: Archeológovia odhalili tunel do podsvetia

Hostina, ktorú na počesť zemiakov Harriot usporiadal, mala trochu zvláštny priebeh. Skončila totiž skoro hromadnou otravou. Admirál Drake, ktorý mu zemiaky poslal, zrejme zabudol pribaliť návod, ktorá že to časť rastliny sa vlastne konzumuje.

A tak kuchári miesto podzemných hľúz (zemiakov) upravili zelené bobule plné semien a servírovali ich na masle, posypané škoricou a cukrom. Ich chuť bola odporná a konzumenti netušili, že obsahujú jedovatú látku.

Zemiaky sú u nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zemiaky sa sprvu šírili po Európe ako liečivá alebo vzácna okrasná rastlina a než sa roznieslo, že podzemné hľuzy sú jedlou plodinou, trvalo to ešte pár desiatok rokov. Preukázateľne prvýkrát boli podľa údajov Výskumného ústavu zemiakového z Havlíčkovho Brodu podzemné hľuzy uvarené v roku 1616 na hostine, ktorú usporiadal francúzsky kráľ Ľudovít XIII.

Vo väčšom meradle sa na našom území rozšírilo pestovanie zemiakov až v hladových rokoch 1771-1772 za Márie Terézie, ktorá nechala ich značné množstvo priviezť z Pruska.

Na prípravu nenáročné plnené
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Viac o téme: Zemiaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu