Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeologický objav: Odkryli pozostatky biblického paláca, patriaceho kráľovi Šalamúnovi?

Ruiny paláca Zobraziť galériu (2)
Ruiny paláca (Zdroj: Tel Gezer Excavation Project)

GEZER - Archeológovia objavili obrovský palác v starobylom izraelskom meste Gezer, ktoré je spájané s kráľom Šalamúnom. Tritisíc rokov staré zrúcaniny sa nachádzajú medzi Jeruzalemom a Tel Avivom, avšak to, či sa po bývalých komnatách prechádzala noha známeho vládcu, je zatiaľ otázne.

Senzačný objav archeológov: Prvá pyramída nájdená v Kazachstane je staršia ako tie v Egypte

Vek budovy sa datuje do 10. storočia pred naším letopočtom, kedy vládol Izraelu podľa Biblie práve kráľ Šalamún a do značnej miery sa podieľal na vytvorení židovského štátu.

Na mieste sa našla filištínska keramika, figúrka bohyne známej ako Ašdod, ​​niekoľko amuletov a detská hrkálka. Predpokladá sa, že chrám bol zničený v roku 925 pred Kristom staroegyptským faraónom Šešonkom. Podľa Biblie napadol Gezer v 10. storočí p. n. l.

Kráľ Šalamún
Zobraziť galériu (2)
Kráľ Šalamún  (Zdroj: wikimedia/Gustave Doré)

Vedúci výkopových prác, profesor Steve Ortiz z múzea vo Fort Worth v Texase, podľa portálu express.co.uk povedal, že palác bol pravdepodobne zničený pri jednom zo Šešonkových útokov.

"Zdá sa, že všetko bolo odstránené pred zničením. Možno, že vedeli o hroziacom útoku a odstránili väčšinu objektov," uviedol a dodal, že budova je výrazne väčšia ako väčšina ostatných obytných nehnuteľností z tej doby.

Viac o téme: Kráľ Šalamún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu