Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Alarmujúce varovanie odborníkov: Obľúbené letné pokrmy grilujeme nebezpečným spôsobom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Máte radi letné grilované pochúťky? V tom prípade zbystrite pozornosť. Mnohí z nás ich totiž pripravujú zdraviu škodlivým spôsobom. Výsledkom môže byť ochorenie kostí či dokonca zlyhanie obličiek.

Používanie hliníkovej fólie počas grilovania má podľa vedcov nežiaduce zdravotné následky. Ak do svojho „jedálnička“ až príliš často zaraďujete alobal, majte sa na pozore. Hliníková fólia totiž do jedla vylučuje dávky kovu, ktoré môžu byť vo vyšších množstvách pre ľudské telo škodlivé.

Potravinový megapodvod: Roky sme kupovali predražené mliečne výrobky, tajná dohoda odhalená!

Vysoké hladiny hliníka v strave na ľudský organizmus pôsobia toxicky a sú spojené s osteoporózou, Alzheimerovou chorobou, ale aj so zlyhaním obličiek, varujú americkí špecialisti.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže človek denne prijať asi 40 miligramov kovu, ale z prieskumných štúdií vyplýva, že v praxi môže byť táto dávka aj vyššia, ak bolo jedlo pripravené v hliníkovej fólii.

Zdravotné riziko zvyšuje náš životný štýl

Výskumníci z American University of Sharjah zistili, že najviac kovových častí pohltia potraviny pripravené v kyslých roztokoch, napríklad s citrónovou šťavou alebo rajčinovou omáčkou. Ak jedlo kuchár okorení, riziko je ešte väčšie. Bezpečnejšie sú jedlá pripravené na alkohole a soli, ktoré toľko hliníka neabsorbujú.

Hoci si ľudské telo dokáže s malým množstvo hliníka efektívne poradiť, problémom je, že sú mnohí z nás vystavení vyššiemu obsahu hliníka v niektorých potravinách (kukurica, žltý syr...) a nielen tam. Expozícii kovu sme vystavení aj vďaka používaniu hliníka v antiperspirantoch.

Viac o téme: AlobalHliníková fóliaGrilovaný pokrm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu