Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vynálezca, ktorý predbehol svoju dobu: Slovanský génius, ktorého oslavovala celá Amerika

Nikola Tesla predbehol svoju dobu Zobraziť galériu (2)
Nikola Tesla predbehol svoju dobu (Zdroj: Profimedia)

SMILJAN - Americký vynálezca Nikola Tesla, narodený pred 160 rokmi, 10. júla 1856 v chorvátskej dedinke Smiljan v rodine srbského pôvodu, bol vedcom, ktorý ďaleko predstihol svoju dobu. Bádal predovšetkým v odbore slaboprúdovej elektrotechniky a práve jemu dnes okrem iného ľudstvo vďačí za prúd v zásuvkách alebo elektromotory.

Po skončení štúdií Tesla pracoval najprv v Budapešti a Paríži. V roku 1884 zamieril s iba štyrmi centami v kapse na americký kontinent. V USA našiel prácu u vynálezcu a podnikateľa Thomasa Alvu Edisona. Obaja muži však spolu nedokázali vyjsť; rozchádzali sa najmä v názoroch na budúcnosť elektrických systémov. Kým Edison preferoval jednosmerný prúd, Tesla presadzoval prúd striedavý. 

Po rozchode s Edisonom si Nikola zriadil vlastné laboratórium, v ktorom sa oddával svojim pokusom. Skonštruoval a patentoval početné elektrické prístroje a stroje. V roku 1887 napríklad elektrický motor na striedavý prúd alebo o štyri roky neskôr takzvaný Teslov transformátor, zdroj vysokého striedavého napätia s vysokým kmitočtom. Zaoberal sa aj výskumom v obore bezdrôtovej telegrafie. 

Vynálezca, ktorý predbehol svoju
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Teslove vynálezy neboli len atrakciou, ale nachádzali využitie aj v praxi. Už v roku 1885 kúpil George Westinghouse, riaditeľ elektrárenskej spoločnosti z Pittsburghu, množstvo Teslových patentov na zariadenie produkujúce a využívajúce striedavý prúd. Za získaný milión dolárov tak mohol geniálny fyzik pokračovať v ďalšej práci.

Tesla, najmä v staršom veku, žil pomerne utiahnutým životom, kvôli čomu médiá okolo jeho osoby vytvorili akýsi kult tajomnosti. Zomrel vo veku 87 rokov v New Yorku. Na jeho počesť bola jeho menom označená jednotka magnetickej indukcie. 

Viac o téme: VynálezcaNikola tesla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu