Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Experti skúmali motívy vraždiacich teroristov: Zarážajúce zistenie o súrodencoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Konanie teroristov a masových vrahov je niekedy pre psychológov tvrdým orieškom. Sú za ich psychopatickým správaním rodičia, priatelia alebo úraduje iný vplyv okolia? Odborníci, ktorí skúmali rodinné vzťahy teroristov, prišli k zaujímavým záverom.

Po besnom vyčíňaní masových vrahov zaujíma nielen odborníkov, ale aj verejnosť, aký mal páchateľ motív. Experti zhodne tvrdia, že útočníci môžu mať rôzne motívy, ako aj modely vzťahov v rodine. Niekedy o ich zvrátených plánoch príbuzní tušia, inokedy nemajú ani zrnko podozrenia.

Mladík prezradil desivý zážitok: Noc po útokoch v Paríži nevedomky strávil s Abdeslamom!

V prípade posledného teroristického útoku, ktorý v Orlande zosnoval Omar Mateen, o jeho plánoch vedela manželka a snažila sa mu útok vyhovoriť. Podľa Anne Speckhardovej, ktorá skúma psychológiu terorizmu, môže byť v rodine ťažké rozpoznať skutočné výstražné signály teroristického útoku. Ak ich napokon blízki vytušia, môže byť pre nich veľmi náročné kontaktovať políciu s podrobnosťami. A to aj vtedy, ak sa rodinný príslušník správa desivo alebo má názory, s ktorými ostatní nesúhlasia.

FOTO džihádistu Daeš, ktorý vraždil vo Francúzsku: Fanatik si obete nakrúcal a vysielal naživo

„Možno viete, že má váš manžel nenávistné myšlienky a zaujíma sa o terorizmus, ale nemusíte vedieť, že útok aj zrealizuje,“ vysvetlila Speckhardová pre Live Science. Sú však prípady, keď sa na útoku podieľajú aj samotní partneri teroristov – oboch totiž môže spájať militantno-extrémistické myslenie.

V niektorých prípadoch si môže napríklad partnerka idealizovať aktéra budúceho teroristického činu. To je prípad mladých dievčat, ktoré sa zamilujú do sýrskeho bojovníka Daeš a sú fanaticky odhodlané za ním odcestovať alebo sa stať členkou teroristickej siete.

Aktérmi často zvyknú byť súrodenci

Speckhardová vypočúvala okolo 500 rodinných príslušníkov teroristov a ich známych. Rodičia útočníkov často opisujú, ako sa ich dieťa dramaticky zmenilo, keď sa zaplietlo do teroristickej siete. Existujú však prípady, keď páchajú teroristické činy deti s rodičmi. Vtedy spolu zdieľajú rovnaké normy, idey, náboženské hodnoty, ale aj spoločný pocit nenávisti.

Podľa austrálskeho psychológa Lazara Stankova je pravdepodobné, že teroristických útokov spáchaných rodinnými príslušníkmi bude viac, ako si myslíme. Súrodenci boli zapojení do bombového útoku na bostonský maratón v roku 2013, ale aj na redakciu francúzskeho magazínu Charlie Hebdo v roku 2015 a figurovali aj pri tohtoročných marcových útokoch v Bruseli.

Viac o téme: VýskumTeroristaMotív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu