Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladík prezradil desivý zážitok: Noc po útokoch v Paríži nevedomky strávil s Abdeslamom!

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Salah Abdeslam - jediný žijúci člen kománd, ktoré vlani v novembri útočili v Paríži - strávil noc po atentátoch fajčením marihuany v meste Châtillon ležiacom v metropolitnej oblasti Paríža. Predtým ešte navštívil reštauráciu s rýchlym občerstvením McDonald's. Napísal to dnes na svojej stránke francúzsky týždenník l'Observateur.

Tip, kde sa dajú zohnať drogy, dal Abdeslamovi jeden z členov personálu reštaurácie. Jeden z hostí, 17-ročný Tom, v rozhovore pre l'Observateur uviedol, že Abdeslam vošiel do podniku okolo 01.00 h. "Vyzeral ako normálny chalan, čo nemá čo robiť. Dali sme reč, bol fajn, tak zostal s nami," uviedol Tom, ktorý večer trávil v spoločnosti dvoch kamarátov. 

Skupinka vedela, čo sa v Paríži stalo, a vývoj situácie sledovali na internetových sieťach. Abdeslam neprejavoval žiadne emócie, "bol ako skala, pozeral kamošovi cez plece video z Bataclanu, ako teroristi pália do policajtov. Nebol ani rozrušený, ani zdesený, len zvedavý," dodal Tom. 

O dva dni neskôr si táto skupinka prvákov na gymnáziu uvedomila, že vtedy nahľadanejším mužom Európy je ich spoločník zo skorého rána 14. novembra. Tom si podľa vlastných slov potom uvedomil, že v čase, keď bol Abdeslam s nimi, mal zrejme ešte stále opasok samovražedného atentátnika, lebo "celú bundu mal takú nafúknutú; vyzeral čudne". Salah Abdeslam ako jediný z páchateľov prežil sériu atentátov v Paríži po tom, ako odmietol alebo nebol schopný aktivovať na svojom tele výbušninu. 

Séria koordinovaných teroristických útokov sa 13. novembra 2015 odohrala na viacerých miestach 10. a 11. obvodu Paríža, ako aj v blízkosti štadióna Stade de France na predmestí Saint-Denis. Medzi 21.00 h a 01.00 h došlo k šiestim útokom strelnými zbraňami a trom samovražedným bombovým útokom, ktoré si vyžiadali 130 obetí. S výnimkou Abdeslama prišli o život aj páchatelia. Abdeslam z miesta činu ušiel a štyri mesiace sa pred políciou skrýval. Dolapili ho v marci tohto roku v Bruseli. Belgické úrady ho vydali do Francúzska.

Viac o téme: Salah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu