Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

FOTO džihádistu Daeš, ktorý vraždil vo Francúzsku: Fanatik si obete nakrúcal a vysielal naživo

Larossi Abballa Zobraziť galériu (5)
Larossi Abballa (Zdroj: Foto: TASR, profimedia)

MAGNANVILLE - Brutálna poprava policajta vo Francúzsku otriasla celým svetom. Larossi Abballa muža dobodal, následne vnikol do bytu, kde zavraždil aj jeho manželku, ich trojročného syna sa podarilo zachrániť. Vrah, ktorý sa hlásil k teroristom Daeš, po poprave rodičov na videu polemizoval nad osudom ich dieťatka.

Útočníka, ktorého francúzske médiá identifikovali ako 25-ročného Larossiho Abballaa z obce Mantes-la-Jolie, policajti zneškodnili. Žena bola nájdená mŕtva, o okolnostiach jej smrti zatiaľ nie sú k dispozícii informácie. Chlapček, našťastie, prežil a z desivého zajatia vyviazol bez zranení, no je v šoku.

Ako informoval Sky News, na stránke Facebook Live sa podľa nemenovného policajného zdroja objavilo video, na ktorom útočník nahlas uvažuje nad osudom trojročného chlapčeka, ktorý je synom zavraždeného páru.  

FOTO džihádistu Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR, profimedia)

Aballaov profil zo sociálnej siete v utorok ráno zmizol. Ako informuje agentúra AP, vo svojich nedávnych príspevkoch kritizoval Izrael a Saudskú Arábiu. Uverejnil tam aj upravené logo EURO 2016, ktoré sa koná práve vo Francúzsku. Logo údajne obsahovalo slobodomurárske a okultné symboly. Približne 18 hodín pred útokom Abballa pripísal: "Niekto hovorí, že všade vidíme zlo!" K ďalšiemu videu dopísal, že "z EURO bude cintorín".

Vraždil bojovník Daeš

Útočník, ktorý v noci na dnes meste Magnanville západne od Paríža zabil nožom policajta, bol v minulosti odsúdený na tri roky väzenia za to, že pomáhal džihádistom odcestovať do Pakistanu. Informovala o tom francúzska televízia BFM TV. Pri útoku zahynula aj policajtova partnerka. K činu sa medzitým cez svoju tlačovú agentúru Amaki prihlásil Islamský štát. "Bojovník Islamského štátu zabil zástupcu šéfa policajnej stanice v meste Les Mureaux a jeho ženu," citovala agentúra Reuters vyhlásenie Amaki. Ak sa potvrdí, že za útokom naozaj stál Islamský štát, bude to od atentátov v Paríži vlani v novembri prvý teroristický čin vo Francúzsku vykonaný touto radikálnou organizáciou.


Prečítajte si aj:

Krvavá dráma vo Francúzsku: VIDEO útoku, šialenec vykrikoval Alláhu akbar a dobodal policajta


Abballa, označovaný ako útočník, bol podľa médií polícii známy ako zlodej, násilník a zradikalizovaný moslim. V roku 2013 ho súd poslal s niekoľkými ďalšími spolupáchateľmi na tri roky za mreže za organizovanie ciest islamských radikálov do Pakistanu. Na slobodu bol prepustený predčasne po dva a pol roku, naďalej bol ale v dvojročnej podmienke.

FOTO džihádistu Daeš, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR, profimedia)

Polícia zadržala dvoch ľudí

Francúzska polícia v súvislosti s pondelkovou vraždou policajta dnes zadržala dvoch ľudí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na policajné zdroje. Podľa médií zadržaní mali blízko k útočníkovi Larossimu Abballaovi.

Polícia zadržanie doteraz oficiálne nepotvrdila a o zadržaných nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti.  Dnes vyhlásila, že vyšetrovanie útoku pokračuje najrýchlejším možným tempom, aby bolo možné "vyradiť potenciálneho komplica z akcie".  

francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve
Zobraziť galériu (5)
francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve  (Zdroj: Foto: TASR, profimedia)

Bezpečnostná hrozba

"Včera (v pondelok) bol spáchaný odporný teroristický čin," uviedol minister vnútra Cazeneuve po rokovaní s prezidentom Francoisom Hollandom a s premiérom Manuel Valls. K stavu doterajšieho vyšetrovania sa nevyjadril, uviedol len, že sa prípadom zaoberá špeciálna protiteroristická jednotka. 

Minister tiež povedal, že vo Francúzsku, v Európe a na celom Západe trvá veľká hrozba teroristického útoku. "Od začiatku roka 2016 bolo zadržaných vyše sto jednotlivcov, ktorí pre Francúzsko predstavovali bezpečnostnú hrozbu," povedal.

Viac o téme: PolicajtVrahParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu