Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Džihádisti odrazili ofenzívu vládnych síl na baštu Daeš sýrsku Rakku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK – Teroristická skupina Daeš odrazila ofenzívu sýrskych vládnych síl na svoju baštu, mesto Rakka na severe krajiny. Uviedli to v pondelok večer aktivisti zo Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), o ktorých správe informovala agentúra DPA.

Džihádisti z Daeš poslali na frontovú líniu ďalších 300 bojovníkov ako posily a podarilo sa im zatlačiť sýrske jednotky ďalej od letiska v meste Tabka, 40 kilometrov západne od Rakky. Vládne sily za podpory spojeneckých milícií sa pritom v nedeľu priblížili na sedem kilometrov od uvedeného letiska, vyplýva z údajov SOHR. Bolo to najbližšie, ako sa jednotky sýrskeho režimu dostali k Rakke, odkedy Daeš v auguste 2014 dobyl letisko Tabka a zmasakroval tamojšiu vojenskú posádku.

Ťaženie na Tabku prišlo v čase, keď Kurdmi vedené sily podporované americkými náletmi pokračujú v ofenzíve na džihádistami kontrolované mesto Manbidž, ležiace na severozápad od Rakky. Dobytie tamojšej oblasti by mohlo odrezať baštu Daeš od tureckej hranice a tým aj posledných spojení s vonkajším svetom, píše DPA. SOHR v pondelok uviedlo, že pri bojoch okolo Manbidžu zahynulo okolo 450 príslušníkov Daeš vrátane 50 zahraničných bojovníkov.

Viac o téme: RakkaDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu