Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové skutočnosti o experimentoch s drogami v ČSSR: Lekári testovali LSD nielen na vojakoch!

Experimenty s LSD na vojakoch
Experimenty s LSD na vojakoch (Zdroj: Youtube/ČT/Agape Satori)

PRAHA - Experimentov s halucinogénnou drogou LSD sa za komunistického režimu zúčastnili umelci. Ako dobrovoľníci boli žiadaní surrealistickí maliari, ktorí vedeli zachytiť zážitky, ktoré im droga priniesla. Hovorilo sa o tom v dokumentárnom filme LSD made in ČSSR, ku ktorému vo štvrtok Ústav pre štúdium totalitných režimov usporiadal seminár.

Vedci, ktorí experimentovali sami na sebe: Pre nové objavy sa takmer zdrogovali na smrť

V socialistickom Československu sa v 60. rokoch vyrábalo LSD ako látka, ktorá mala potenciál pre liečbu psychiatrických ochorení. Spôsobovala výraznú zmenu vnímania. Psychiatri jej účinky sledovali na dobrovoľníkoch. Dohľad bol nevyhnutný. "Je to ako psychóza. Bez kontroly môže človek spáchať nepredložené činy vrátane samovraždy," uviedol vo filme Miloš Vojtěchovský, jeden z psychiatrov, ktorý výskum LSD vykonával.

Potenciál v tejto látke videla aj vtedajšia armáda. Dochoval sa krátky film, ako užitie LSD prakticky rozloží fungujúci vojenský tím. V 60. rokoch sa s LSD experimentovalo aj na deťoch, ktoré mali za sebou veľmi traumatické skúsenosti.

Krátky dokument o užívaní LSD vojakmi armády

Na západe sa vtedy LSD začalo užívať ako droga. Bolo rozšírené pri hnutí hippies. Aj v Československu sa postupne pokusy z ordinácií rozšírili do súkromia. V roku 1971 bola vo svete výroba aj akékoľvek výskumy LSD zakázané, hrozili za to vysoké tresty.

Vo vtedajšom Československu sa v tej dobe ale s výskumami pokračovalo. Postupne sa zistilo, že táto látka psychiatrické poruchy nelieči, ale naopak môže psychiku rozvrátiť. Záujem potom stratila aj armáda.

V roku 1974 bol aj v Československu psychiatrický výskum zakázaný a LSD sa stalo iba drogou. Všetky zásoby LSD sa museli spáliť. Na záhrade psychiatrickej liečebne v Bohniciach je ale vraj stále zakopaný kilogram tejto látky, uviedol film.

Viac o téme: KomunizmusDrogaMaliariLSDLSD made in ČSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu