Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čína sa chystá na posilnenie vzťahov so Srbskom: Podpísané boli série dohôd

Čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching

BELEHRAD - Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes uviedol, že Peking chce prehlbovať vzťahy so Srbskom. Obe krajiny počas jeho návštevy podpísali sériu bilaterálnych dohôd, poukazujúcich na snahu ázijskej veľmoci o zvýšenie svojej prítomnosti na Balkáne i ďalej v Európe. Informovala o tom agentúra AP.

Si podpísal deklaráciu o strategickom partnerstve so srbským prezidentom Tomislavom Nikoličom. Zúčastnil sa tiež na podpísaní 21 dohôd a memoránd týkajúcich sa oblastí od ekonomiky, infraštruktúry, energetiky a financií po zbrojný priemysel, technológie, kultúru a médiá. "Vzťahy medzi našimi dvoma krajinami sú rozširované a posúvané na vyššiu úroveň," vyhlásil Si.

Čína sa chystá na
Zobraziť galériu (3)

Čína hľadá príležitosti na prehĺbenie kontaktov s balkánskym regiónom a tiež posilnenie vzťahov s EÚ. V uplynulých rokoch sa konalo viacero stretnutí predstaviteľov krajín juhovýchodnej Európy a Pekingu. Výsledkom boli investičné projekty, prevažne v energetike a infraštruktúre, na ktoré sa Čína zameriava aj v úsilí podporiť svoju ekonomiku.

Si Ťin-pching dnes zdôraznil, že Srbsko má dôležitú pozíciu v čínskej iniciatíve Jedno pásmo, jedna cesta (One Belt, One Road) - rozsiahlom pláne budovania obchodných a infraštruktúrnych vzťahov Číny s Európou a Afrikou. Čínsky líder tiež povedal, že Peking podporuje snahu Srbska o vstup do Európskej únie. Belehrad sa usiluje o priblíženie k EÚ po rokoch izolácie, zachováva si však tiež blízke styky s Ruskom a Čínou.

Čína sa chystá na
Zobraziť galériu (3)

Srbskí predstavitelia označili návštevu čínskeho prezidenta v krajine - prvú za vyše 30 rokov - za historickú. Srbský prezident Nikolič vyhlásil, že "Srbsko je pripravené stať sa najdôležitejším partnerom Číny, a to nielen v tomto regióne". "Som presvedčený, že budúcnosť Srbska bude vyzerať úplne inak než dnešok," dodal Nikolič, ktorý Si Ťin-pchingovi udelil srbské štátne vyznamenanie.

Čína dosiaľ okrem iného vybudovala most cez Dunaj v Belehrade a dohodla sa na účasti na modernizácii železničného spojenia medzi srbskou metropolou s maďarskou Budapešťou. Dnešné dohody sú zamerané aj na ďalšie práce na diaľnici pri Belehrade. Čínsky prezident odcestuje zo Srbska do Poľska, kde podpíše dohody v oblasti financií, letectva, vedy a vzdelávania. Svoju cestu ukončí v Uzbekistane, kde sa zúčastní na summite Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS), zameranom na boj proti terorizmu a kriminalite.

Viac o téme: SpoluprácaČínaSrbskoSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu