Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tomu neuveríte: Celá krajina skončila bez prúdu, vystačila na to jedna opica v elektrárni!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NAIROBI - Keňa včera zažila výpadok prúdu, aký už dlho nepamätá. Zaujímavejšie je však to, ako k nemu došlo. "Blackout" spôsobila opica, ktorá vyliezla na elektráreň, napriek tomu, že je obohnaná elektrickým plotom. Nato spadla na transformátor a vyradila ho z prevádzky.

Keňské úrady vinia opicu z toho, že v utorok vyliezla na strechu elektrárne Gitaru, ktorá stojí na rieke Tana, tam sa pošmykla a spadla na trafo. V dôsledku toho okolo pol dvanástej pred obedom vypadol elektrický prúd v celej krajine. Obnoviť sa ho podarilo až po viac ako troch hodinách. 

Elektrina na prídel aj v 21. storočí: Sabotáž opozície, celá krajina sa ponorila do tmy

Incident vo svojom vyhlásení potvrdila aj spoločnosť KenGen. "Dnes ráno o 11,29 hod sa na elektráreň Gitaru vyšplhal primát a vyradil z prevádzky transformátor. To spôsobilo preťaženie ostatných zariadení, čo znamenalo stratu vyše 180 MW a v konečnom dôsledku viedlo ku globálnemu výpadku. Systém sa nám medzitým už podarilo obnoviť." 

Tomu neuveríte: Celá krajina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Elektráreň Gitaru je najväčšie zariadenie svojho druhu v Keni, elektrinou zásobuje až pätinu krajiny. Je okolo nej vybudované elektrické oplotenie, ktoré má odohnať divokú zver, no ako sme sa presvedčili, ani to nie je účinná zbraň. 

Viac o téme: ElektráreňKeňaVýpadok prúdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu