Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krásna študentka (22) utiekla do Sýrie, aby bojovala proti Daeš: Drsná SPOVEĎ z bojiska

Joanna by sa rada do Sýrie vrátila Zobraziť galériu (6)
Joanna by sa rada do Sýrie vrátila (Zdroj: Facebook)

KODAŇ - Mladá Dánka porozprávala o brutálnych hororoch, ktoré zažila počas svôjho pôsobenia vo vojnou poznačenej Sýrii - od detských sexuálnych otrokov až po moment, kedy jej pred očami zabili kamaráta. Doteraz má pocit viny za to, že sa nemohla vrátiť na bojisko.

Joanna Palaniová, ktorá sa dobrovoľne vydala do Sýrie, aby tu bojovala proti džihádistom, prehovorila o svojej skúsenosti. V novembri 2014 sa vzdala bezstarostného študentského života a pridala sa do kurdských radov, aby pomohla poraziť nepriateľa. Bojom proti Daešu strávila jeden rok, počas ktorého sa stala sa svedkom vojnových hororov. 

Laura odišla za mužom do Sýrie a pridala sa k Daeš: Drsná spoveď ženy, ktorá sa dala oklamať

Mladá žena odhalila aj rozdiely medzi Daešom a zabijakmi Assadového režimu. "Bojovníci z Daeš sa dajú veľmi ľahko zabiť. Neváhajú sa totiž obetovať a za svoju myšlienku položiť vlastný život. Naproti tomu Assadovi prívrženci sú veľmi dobre trénovaní zabijaci," povedala portálu Vice.com. 

Krásna študentka (22) utiekla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Joanna sa na začiatku svojej cesty vybrala do Iraku, potom sa presunula do Sýrie. Tam polroka bojovala po boku členov jednotky People's Protection Unit (the YPG), neskôr sa pridala do ozbrojených síl Peshmerga, ktoré operujú v Kurdistane. Dánka je nadanou strelkynou, strieľa sa naučila už ako deväťročná. V Sýrii trénovala aj kurdských bojovníkov. 

Krásna študentka (22) utiekla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Krásna študentka (22) utiekla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Hneď v prvý deň zažila jeden z najhorších momentov celého roka - pred očami jej zabili kamaráta, ktorého si nepriateľský snajper všimol vďaka cigaretovému dymu. Palaniová sa len bezmocne prizerala, ako umiera a ako jeho krv strieka všade naokolo. 

Krásna študentka (22) utiekla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Počas svojho pôsobenia v Sýrii dostala Joanna množstvo listov od dievčat v zajatí, ktoré v nich opisovali, ako sú znásilňované extrémistami a ako veľmi túžia utiecť. "Hoci som bojovníčka, veľmi ťažko sa čítalo o utrpení desaťročného dievčatka, ktoré takmer vykrvácalo po tom, ako ju znásilnili," hovorí. Dialo sa tak najmä v dedine neďaleko irackého Mosulu. Stojí tam dom, v ktorom násilím držia malé dievčatá, z ktorých si džihádisti spravili sexuálne otrokyne. Jedna jedenásťročná školáčka dokonca otehotnela. Čakala dvojčatá, čo jej telo nezvládlo a neskôr zomrela. 

Krásna študentka (22) utiekla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Po roku Joanna odišla domov, malo ísť len o niekoľkodňovú dovolenku. Kontaktovala ju však dánska polícia, ktorá jej oznámila, že jej pas je neplatný a keď sa vráti do Iraku alebo Sýrie, hrozí jej šesťmesačné väzenie. Dievčina teda ostala doma a vrátila sa na univerzitu, kde študuje politológiu a filozofiu. Má však pocit viny za to, že nechala v štichu svojich spolubojovníkov a detské obete násilia. 

Viac o téme: SýriaSexuálna otrokyňaDaešJoanna palani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu