Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drsná SPOVEĎ transsexuála: Ako dieťa som tajne robila zakázané veci, otec vojak by ma zabil!

Betty Ann Archerová Zobraziť galériu (4)
Betty Ann Archerová (Zdroj: profimedia.sk)

DILLÍ - Po dlhom boji s depresiou sa bývalá vojačka Betty Ann Archerová rozhodla vydať sa do Dillí, aby si nechala prerobiť pohlavie. Podobne ako ona smeruje do Indie stále viac turistov, ktorých tam lákajú nízke ceny za tento zákrok.

Šesťdesiatštyriročná Američanka, rodená ako Dale Archer, rozpráva, ako sa od útleho veku cítila byť zajatkyňou vlastného tela, ktoré nezodpovedalo jej povahe. Spomína, ako si ako dieťa tajne skúšala šaty svojej matky čím vzbudzovala nevôľu otca, ktorý bol vojakom. 

Ešte ako muž v roku 2009
Zobraziť galériu (4)
Ešte ako muž v roku 2009  (Zdroj: profimedia.sk)

"Dvakrát som sa pokúsila o samovraždu, nemala som sa rada. Nemala som rada svoje telo. Nemohla som byť sama sebou," zverila sa teraz už Betty Ann Archerová. "V roku 2011 som ťažko ochorela a skoro som umrela. Počas rekonvalescencie som dospela k záveru, že buď zmením pohlavie, alebo zomriem," dopĺňa žena odetá do trblietavého modrého sárí.

Drsná SPOVEĎ transsexuála: Ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zatiaľ obmedzený, ale stále rastúci počet transgenderových osôb odchádza do Indie, aby si nechali zmeniť pohlavie. Táto operácia tam stojí oveľa menej ako u nich doma. Vyberajú si Indiu, ktorá je pritom málo tolerantná k vlastnej komunite transgenderových ľudí. Prednosť jej dávajú aj pred Thajskom, ktoré je v tejto veci omnoho otvorenejšie. 

Archerová sa vlani v novembri vybrala na kliniku Olmec Centre na severe Dillí, ktorej dala prednosť pred thajskými zariadeniami. Tie sú niekedy príliš drahé. Za operáciu zaplatila v prepočte asi 5800 eur, čo je zhruba pätina toho, čo by zaplatila v Spojených štátoch. Olmec okrem liečby ponúka aj ubytovanie, dopravu z letiska a pooperačnú starostlivosť. Zakladateľ kliniky, plastický chirurug Narendra Kaušik, vysvetľuje, že ročne operuje okolo dvesto osôb, predovšetkým Indov. Čoraz častejšie ale k nemu prichádzajú aj turisti zo západných krajín - USA, Británie či Austrálie či cudzinci z rozvojových krajín. Teraz každý rok odoperuje asi dvadsať cudzincov, zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi ich bývalo päť až desať. "Transgenderová komunita je vo svete dobre prepojená. Keď sú spokojní so službami v Indii, navzájom sa o tom informujú," povedal Kaušik. 

Drsná SPOVEĎ transsexuála: Ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vláda zdravotnú turistiku aktívne podporuje, okrem iného rýchlo udeľuje špeciálne víza, ktoré majú ročnú platnosť. Sektor, ktorý vykazuje ročný príjem vo výške troch miliárd dolárov, má podľa indických zdrojov vykázať do roku 2020 dvojnásobný rast. Podľa amerického sprievodcu pre turistov za lekárskou starostlivosťou Patients Beyond Borderds prichádza ročne do Indie viac ako 250-tisíc zahraničných pacientov. V porovnaní s Thajskom, kam ročne prídu dva milióny pacientov, je to málo.

Drsná SPOVEĎ transsexuála: Ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Predpokladá sa však, že India sa stane destináciou číslo jeden, pokiaľ ide o transgender operácie. Uvedený nárast sa očakáva bez ohľadu na to, akej diskriminácii sú v Indii vystavené milióny transgenderových ľudí. Tí často žijú na okraji spoločnosti a sú nútení žobrať alebo sa živiť prostitúciou. 

Viac o téme: IndiaZmena pohlaviaTransgenderTrannsexuálZdravotná turistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu