Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mapa najlepších a najhorších krajín pre mladých: Dôvody sklamania Slovákov potvrdené!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ/WASHINGTON – Mladí ľudia bez perspektívy? Bohužiaľ, niektoré zo 64 krajín sveta, ktoré experti porovnávali na základe zázemia pre mladých, sú ako stvorené na odchod do zahraničia. Pozrite sa, ako je na tom Slovensko.

The Youthonomics Global Index z roku 2015 pozostáva z údajov zozbieraných zo 64 krajín sveta. Výsledkom je index, ktorý hovorí o kvalite života mladých v konkrétnej krajine a ich perspektíve. Ako uvádza The Washingtonpost.com, problémy sa nevyhýbajú ani mladým v ekonomicky silných európskych krajinách. Vysokej nezamestnanosti či nedostatočnému prístupu k najvyššiemu vzdelaniu dnes čelia aj Francúzi.

Čo si o Európanoch myslia Japonci podľa Google? Nájdite na MAPE Slovensko!

Tím okolo Felixa Marquardta sa s využitím dát zo Svetovej banky, UNESCO a OECD zameral najmä na ľudí mladších ako 25 rokov. Odborníci brali do úvahu aj naladenie mladých, ich zdravotný stav, možnosti zamestnania a vzdelávacie príležitosti. Niektoré krajiny prekvapili.

Krajiny, ktoré majú mladí radi

Krajiny, v ktorých sa mladí cítia najlepšie, sú Nórsko, Švajčiarsko, Švédsko, Dánsko a Holandsko. S najhorším hodnotením skončili krajiny z chudobných oblastí Afriky a Ázie. V mnohých ohľadoch totiž index odrážal hospodársku situáciu v regióne. Bohatstvo však samo o sebe podľa Marquardta ešte nezabezpečí, že sa budú mať mladí v krajine dobre. Závisí to aj od toho, či je krajina ochotná robiť zmeny a vychádzať mladým v ústrety, a či má na to ekonomické prostriedky.

Napríklad, mladí Švédi majú možnosť urobiť si ročnú „prestávku“ na to, aby vyskúšali rôzne profesie a život v iných krajinách. Mnohí z mladých sa však do domovských krajín vrátia, ale už obohatení o nové skúsenosti. Takisto USA a Austrália mladým ponúkajú možnosti „work and travel“, aby získali pracovné zručnosti a spoznali nové oblasti sveta.

Čína prekvapila

Paradoxom prieskumu sa stala Čína, ktorá dokonca prekonala v príťažlivosti pre mladých ľudí mnohé európske krajiny ako Španielsko, Chorvátsko a Taliansko. Dôvodom je snaha o zmiernenie chudoby a investícia do vzdelania. Juhoamerické národy v indexe predbehlo Čile, ktoré je medzi mladými stále populárnejšie.

FOTO Polícia zverejnila aktuálne mapy kriminality: Tu sa na Slovensku musíte báť najviac!

Podľa nadácie Bertelsmann Foundation hrozí zhruba 30 percentám mladých z krajín južnej Európy mladším ako 18 rokov chudoba a sociálne vylúčenie. Týka sa to najmä Talianska, v ktorom stúpa nezamestnanosť. Ani ekonomicky silné Nemecko sa však nemá čím chváliť – každý piaty mladý žije v chudobe, pretože nízky plat mu nepokryje vysoké životné náklady. Opakom je Rakúsko, kde je zamestnanosť mladých vysoká – krajina im umožňuje flexibilne pracovať popri štúdiu alebo sa vzdelávať priamo vo firmách.

Mapa najlepších a najhorších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dezilúzia mladých Slovákov

Slovensko v porovnávaní nedopadlo práve najlepšie. Patríme medzi krajiny, v ktorých je život mladých na priemernej až podpriemernej úrovni. Ako si môžete všimnúť na farebnej škále mapy, o úroveň lepšie ako my je na tom napríklad Česko. Zo susedných krajín má podobné hodnotenie ako my Poľsko a Maďarsko, horšie však obstála Ukrajina. Z umiestnenia Slovenska vyplýva, že mladí v krajine nemajú dostatočné príležitosti na budovanie vlastnej perspektívy a málo možností na rozvoj.

Mapa najlepších a najhorších
Zobraziť galériu (3)

...

Viac o téme: MapaPorovnanie Mladí ľudiaPerspektíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu