Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Peru našli nový záhadný geoglyf: Pridáva ešte viac tajomnosti civilizácii Nazca

Nový geoglyf. Zobraziť galériu (3)
Nový geoglyf. (Zdroj: Yamagala University)

TOKIO - Japonským vedcom sa podarilo v Peru na známej planine Nazca objaviť ďalší zaujímavý geoglyf, ktorý údajne lemoval cestu k obradnému centru. Tridsaťmetrová kresba zobrazuje zviera s mnohými dolnými končatinami, ktorému trčí von z úst jazyk. "Predstavuje imaginárne alebo mýtické zviera," uviedol Masato Sakai z Yamagata University v Japonsku.

Vedci vyriešili jednu z najväčších záhad planiny Nazca: Odhalenie prišlo až z vesmíru

Vlani tím vedený Sakaiom našiel desiatky nových geoglyfov zvierat v rovnakej oblasti použitím 3D skenovania zeme. Tentokrát si vedci pri chôdzi po plošine Nazca všimli nový obrazec. "Vzhľadom na to, že geoglyf sa nachádza na svahu, môže byť ľahko identifikovaný na úrovni terénu," povedal Sakai pre Discovery News.

V Peru našli nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Yamagala University)

Nový geoglyf sa datuje do obdobia 400 rokov pred n. l. až 200 rokov n. l. Technika, ktorým je vytvorený, je iná, ako pri väčšine známych obrazcov zvierat a vtákov. "Táto nová kresba bola vytvorená odstránením tmavých povrchových kameňov a obnažením základnej belavej zeme," povedal Sakai. "Odstránené kamene boli potom nahromadené, aby sformovali obraz zvieraťa ako reliéf," dodal.

Rovnakou technikou však bol vytvorený aj geoglyf nájdený v roku 2011, ktorý zobrazoval niekoľko antropomorfných postáv počas výjavu dekapitácie. Dekapitácia bola populárna v civilizácii Nazca, pretože ľudská hlava pre bojovníkov znamenala trofej a dôvod na oslavu.

V Peru našli nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Yamagala University)

Sakai sa domnieva, že medzi týmito dvoma geoglyfmi viedla starobylá cesta k obradnému centru Cahuachi a pravdepodobne mali teda lemovať putovanie ľudí na toto posvätné miesto.

Viac o téme: PeruNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu