Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Testy bezpečnosti letísk v Európe dopadli katastrofálne: Slovensko je v tej hanbe až po uši

Polícia na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Zobraziť galériu (4)
Polícia na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - V súvislosti s nedávnym teroristickým útokom na bruselské letisko Zaventem sa javí otázka bezpečnosti zásadnou pre ochranu cestujúcich. Podľa dôvernej správy Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) je až zarážajúce, ako laxne k takýmto predpisom pristupujú niektorí zodpovední. Podľa novín Wall Street Journal má paradoxne najviac nevyriešených chýb na konte Nemecko, ktoré sa potýka s hrozbou terorizmu. Ani Slovensko sa však nemôže hrdiť výsledkami.

Teroristi z Daeš zverejnili novú hrozbu, výzva k útoku na Nemecko: Dokážeme to, čo v Bruseli!

EASA, ktorá dohliada na bezpečnosť letectva v Európe, vo svojej správe zo 7. marca tvrdí, že Nemecko je jednou z najhorších krajín pri presadzovaní pravidiel bezpečnosti leteckej prevádzky. Nedostatkami ho prekonalo už len Grécko.

Najväčšia európska ekonomika a domov viacerých veľkých letísk, vrátane frankfurtského, zaznamenala 18 závažných nevyriešených bezpečnostných priestupkov, čiže viac než menšie a oveľa chudobnejšie krajiny ako Bosna či Albánsko. Slovensko si tiež neviedlo najlepšie, skončilo s ôsmimi zanedbaniami.

Nedávne audity na nemeckom Federálnom úrade pre letectvo (LBA) ukázali, že čelí "chronickému nedostatku personálu" na sledovanie činností leteckej dopravy. Audity hovoria, že za posledných desať rokov došlo k viacerým nálezom, ktoré však podľa EASA zostali nevyriešené aj napriek upozorneniam pri nasledujúcich kontrolách.

Jeden audit EASA, ktorý sa uskutočnil vlani a je súčasťou výročnej správy, našiel štyri kritické nedostatky bezpečnosti. Zahŕňali aj to, že spomínaný úrad nevidel nedostatky v školení personálu aeroliniek, ani prípady, keď personál nadčasoval nad rámec pravidiel. Únava posádky je pritom veľkým problémom v oblasti bezpečnosti letectva.

Správa však napríklad nepodáva žiadne vysvetlenie ohľadom Grécka, ktoré má až 21 nevyriešených bezpečnostných prehreškov. Krajina však už viac ako 10 rokov čelí ekonomickej kríze a nedostatku financií.

Testy bezpečnosti letísk v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wall Street Journal)

Wall Street Journal pripomína, že EASA hodnotí bezpečnosť vládnych organizácií a nie samotných aeroliniek. Do situácie sa vložili aj inštitúcie EÚ, kedy napríklad v minulom roku Európska komisia zažalovala Nemecko na súde za zlyhanie bezpečnosti na letiskách.

V novembri 2014 EASA varovala, že chronické personálne nedostatky by mohli narušiť schopnosť nemeckých regulačných orgánov robiť kontroly prepravcov a členov posádky, vrátane lekárskych prehliadok. O štyri mesiace neskôr, Andreas Lubitz, ko-pilot Germanwings, ktorý trpel depresiami, narazil s lietadlom do francúzskych Álp a usmrtil všetkých 150 ľudí na palube.

Trosky lietadla Germanwings
Zobraziť galériu (4)
Trosky lietadla Germanwings  (Zdroj: SITA)

Nemecko si nedávno zavarilo aj tým, že niekoľko mesiacov na internetových stránkach západonemeckého medzinárodného letiska Kolín nad Rýnom/Bonn visel tajný krízový plán. Dokument s 230 stranami obsahoval inštrukcie pre prípad leteckého nešťastia, živelných katastrof, ale aj teroristického útoku či vzatia rukojemníkov. Dostal sa tam zrejme nedopatrením a pôvodne bol určený len pre interné potreby zamestnancov vzdušného prístavu.

Navyše sa pred pár dňami na verejnosti objavila informácia, že kontrolóri Európskej únie zistili vo februári na letisku Kolín nad Rýnom/Bonn závažné bezpečnostné nedostatky. Pri skúškach prešlo kontrolami až na palubu údajne deväť z dvanástich nebezpečných predmetov, a to vrátane zbraní a súčiastok, z ktorých je možné zostaviť bombu.

Útok na belgickom letisku Zaventem.
Zobraziť galériu (4)
Útok na belgickom letisku Zaventem.  (Zdroj: SITA, TASR)

Informácie o údajnom bezpečnostnom zlyhaní sa objavili v čase zvýšených obáv z teroristických útokov. Práve letisko sa pred mesiacom stalo terčom atentátu v Belgicku. Na letisku Zaventem zahynulo 16 z celkových 32 obetí teroristických útokov spáchaných v Bruseli v jednom dni. Bezpečnostné obavy vzrástli aj po tragédii ruského dopravného lietadla, pri ktorej zahynulo všetkých 224 ľudí na palube. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že do stroja bola prepašovaná bomba na egyptskom letisku.

V reakcii na znepokojenie EÚ tento mesiac schválila nový zákon o letectve, nový zákon o leteckej bezpečnosti by mal byť prijatý do konca roka.

Viac o téme: BezpečnosťLetiskoNemeckoEASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu