Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najhľadanejšia teroristka Európy sa obesila vo väzení: Bola jej smrť naozaj samovražda?

Ulrike Meinhofová Zobraziť galériu (2)
Ulrike Meinhofová (Zdroj: profimedia.sk)

STUTTGART - V cele, kde čakala na verdikt súdu, bola 9. mája 1976 nájdená obesená Ulrike Meinhofová, spoluzakladateľka a jedna z vedúcich osobností nemeckej teroristickej skupiny Frakcia červenej armády (RAF). Oficiálnou príčinou smrti niekdajšej ľavicovej novinárky a neskoršej bojovníčky so západonemeckým establishmentom bola samovražda, niektorí bádatelia však úradnú verzii o jej dobrovoľnom odchode zo sveta spochybňujú.

Vznik a pád nemeckých teroristov: Táto organizácia vykonala desiatky vrážd, dopadla zle!

Narodila sa v októbri 1934 v dolnosaskom Oldenburgu v rodine historika a učiteľky. Po vysokej škole sa v roku 1959 zapojila do činnosti západonemeckého ľavicového časopisu "Konkret", ktorý vychádzal s podporou NDR. V priebehu 60. rokov sa názory Meinhofovej stále viac radikalizovali až prerástli do odhodlania viesť proti systému ozbrojený boj. V máji 1970 sa Meinhofová zúčastnila akcie, počas ktorej bol násilím oslobodený Andreas Baader, väznený za podpalačský útok na obchodný dom.

Zatknutie Andreasa Baadera v roku 1972.
Zobraziť galériu (2)
Zatknutie Andreasa Baadera v roku 1972.  (Zdroj: YouTube)

Touto akciou sa začala písať krvavá história RAF. Počas ďalších dvoch rokov vykonal gang vedený Baaderom a Meinhofovou rad útokov, vrátane ozbrojených prepadov bánk a bombových útokov, v júni 1972 bola ale jedna z najhľadanejších teroristiek svojej doby zadržaná políciou. Ešte než si mohla vypočuť konečný verdikt súdu, našli ju obesenú na uteráku vo svojej cele. O tri roky neskôr spáchali vo väzení (tiež spochybňovanú) samovraždu aj Baader a ďalší dvaja členovia RAF.

Viac o téme: Ulrike MeinhofováFrakcia červenej armády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu