Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zúfalé obete černobyľskej havárie: Vykašľali sa na nás, potrvá 2000 rokov, kým sa oblasť vyčistí!

Aj po rokoch katastrofa ovplyvňuje život obyvateľov Zobraziť galériu (2)
Aj po rokoch katastrofa ovplyvňuje život obyvateľov (Zdroj: TASR/AP)

STARYJE BOBOVIČI - "Vykašľali sa na nás. Už nemáme lekára, ani nemocnice, čoskoro nebudú ani lieky," lamentuje sedemdesiatročná Anna Vendarenková. Robí si starosti kvôli tomu, že ruský štát po tridsiatich rokoch od výbuchu v jadrovej elektrárni Černobyľ končí s dotáciami obetiam radiácie.

Jej dedinka na západe Ruska, Staryje Boboviči, z ktorej sa obyvatelia odmietli vysťahovať, bola až doteraz považovaná za zakázanú zónu. Podľa prezidentského dekrétu sa ale rádioaktivita znížila. V dôsledku toho drasticky poklesne aj finančná pomoc od štátu, spočívajúca v úhrade liečebných nákladov, dotovanie ozdravovacích pobytov pre deti v sanatóriách a v ďalších sociálnych programoch. 

Samotná úroveň rádioaktivity v oblasti klesla od černobyľskej havárie z 26. apríla 1986 len nepatrne, tvrdia odborníci Alexej Kiseljov a Rašíd Alimov z enviromentálnej mimovládnej organizácie Greenpeace. S dozimetrami v rukách merajú výskyt rádioaktívnych častíc na hlavnej návsi. "Je to viac ako tridsaťnásobok maximálnej odporúčanej dávky," čuduje sa Rašíd. 

Zúfalé obete černobyľskej havárie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Černobyľskou haváriou bolo postihnutých asi 4413 ruských obcí. V prípade 338 z nich od júla znížia dotácie a 558 obcí o dotácie prídu úplne. "Týmto dekrétom štát odmieta uznať, že bude potrebných 2000 rokov, nie 30 rokov, aby sa oblasť dekontaminovala," kritizuje biológ Anton Korsakov, špecializujúci sa na dopady černobyľskej havária v Brjanskej oblasti na západe Ruska. "Aj po tom, čo zvládneme dekontamináciu, bude ešte potrebné mnoho generácií, aby sa deti rodili zdravé," zdôrazňuje v narážke na skutočnosť, že dojčenská úmrtnosť v oblasti je päťkrát vyššia než celoštátny priemer. Štyri pätiny z preživších detí podľa úradných štatistík trpia jednou či niekoľkými chronickými chorobami. 

Černobyľ 30 rokov po jadrovej katastrofe: Unikátne VIDEO ukazuje, ako sa mení miesto duchov

V nemocnici v Novozybkove, ležiacom 180 km od Černobyľu, sú chodby plné detí a seniorov. Približne 30-tisíc obyvateľov tohto mesta nebolo nikdy evakuovaných, ako sa pôvodne počítalo. Chirurg Viktor Chanajev sa domnieva, že asi tretina z jeho pacientov ho vyhľadáva kvôli chorobám spôsobeným či zhoršeným rádioaktivitou. "Mnohí z nich sa nedokážu uzdraviť, pretože hradené lieky nie sú práve najúčinnejšie, a tak treba kupovať iné, ktoré sú ale drahé," vysvetľuje. Minimálna mzda v Rusku je 6204 rubľov (84 eur). 

Keďže Novozybkov sa zmení z miesta určeného na evakuáciu na obývateľnú oblasť, finančná pomoc klesne. "To je zlá správa. Ľudia budú musieť platiť za lieky, ktoré mali doteraz zadarmo. A deti nebudú môcť v lete odísť do ozdravovní," vraví Chanajev. Pripomína však, že napriek tomu bude nevyhnutné v lete, kedy býva radiácia najsilnejšia, odísť preč. Jeho pacient Alexander prikyvuje: "Či sa cítim zdravý? To záleží... keď som inde, cítim sa skvele. Ale tu každý deň pociťujem rádioaktivitu," zveruje sa tridsiatnik. 

Obmedziť zdravotné následky života v oblasti kontaminovanej černobyľskou radiáciou je možné len vtedy, keď ste informovan, tvrdí Ljudmila Komorgocevová, šéfka mimovládnej organizácie Zväz pre radiačnú bezpečnosť. "Ale vláda nerobí nič a ľudia zbierajú lesné plody a huby v kontaminovanom lese," hovorí. 

Kontroly rádioaktivity u značnej časti ruských potravín a nápojov boli v roku 2011 zrušené, a tak sa podľa Greenpeace na pulty po celej krajine dostáva mnoho rádioaktívneho tovaru z Brjanskej oblasti. Dokonca aj nábytok, pretože firmy využívajú drevo z lesov v zakázanej zóne, poznamenáva advokát Alexanderj Govorovskij, ktorý podal sťažnosť na oblastnú lesnú správu, privierajúcu oči nad týmto počínaním. 

Viac o téme: ČernobyľJadrová katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu