Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci potvrdili najväčšie obavy milovníkov fast foodov: Toto je dôvod, ktorý treba brať vážne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Keď sa povie fast food, väčšine z nás v mysli zasvieti červená kontrolka. Ale priznajme si, kto by okolo stánku s rýchlym občerstvením neprešiel s lačnou myšlienkou na niečo chrumkavé a kalorické. Podľa novej vedeckej štúdie však jedlá z fast foodov môžu obsahovať nebezpečné látky, po ktorých vás veľmi rýchlo prejde chuť.

Častí zákazníci fast foodov riskujú, že s chutným jedlom skonzumujú aj nebezpečné ftaláty. A to je podľa odborníkov o dôvod viac, prečo je dobré vyhýbať sa nezdravým potravinám. Je však otázne, koľko ftalátov ľudské telo prijme v potrave a koľko z iných zdrojov.

Jedávate radi nezdravé veci? Odborníci na výživu prezradili, čo by si vo fastfoode vybrali oni!

Ftaláty sú chemikálie nachádzajúce s v plastoch, ktoré sa môžu dostať aj do potravín, predovšetkým tých, ktoré sú určené na instantnú spotrebu. Do vedeckej štúdie iniciovanej americkou George Washington University bolo zapojených takmer 9-tisíc ľudí, ktorí vedcom odpovedali na otázky o svojom stravovaní. Vedci sa ich napríklad pýtali, ako často konzumujú jedlá z fast foodov a čo jedli minulý deň. Súčasne museli účastníci výskumu predložiť svoje vzorky moču, v ktorých výskumníci hľadali stopy po ftalátoch.

Výsledky potvrdili odborné hypotézy. Najviac stôp po ftalátoch sa nachádzalo v moči tých, ktorí len nedávno konzumovali jedlá z fast foodu. Rozdiel bol v porovnaní s ostatnými 24 až 40-percentný, uviedol portál Livescience.com.

Nachádzajú sa aj inde

Ftaláty sú podľa expertov spojené s nepriaznivými zdravotnými účinkami, vrátane reprodukčným problémov u dospelých a nižšieho IQ u detí. Medzi rizikové potraviny však okrem klasických mäsových dobrôt z fast foodu patrí aj chlieb, koláče či ryžové rezance.

Najväčším problémom je, keď potraviny prichádzajú do styku s plastovými obalmi a PVC. Zdrojom ftalátov môžu byť aj plastové rukavice, ktoré zvyknú mať na rukách zamestnanci fast foodov. Ubrániť sa kontaktu s ftalátmi je pre súčasných ľudí takmer nemožné, pretože tieto chemikálie sa nachádzajú v mnohých spotrebných výrobkoch, napríklad v kozmetike. Zdrojov ftalátov teda nie sú jedlá z fast foodu ako také, ale materiály, s ktorými môžu tieto jedlá dochádzať do styku.

Vedci potvrdili najväčšie obavy
Zobraziť galériu (2)

 

Viac o téme: Fast foodFtaláty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu