Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najčudnejšia genetická mutácia, o akej ste kedy počuli: Postihnutí sú alergickí aj na beh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BETHESDA - Vedci z lekárskej výskumnej agentúry Národné inštitúty zdravia v Marylande identifikovali vzácnu genetickú mutáciu, ktorá, ľudovo povedané, vyvoláva alergiu na vibrácie. Pre niektorých lenivcov to znamená úspešnú výhovorku až do konca života!

Odborníci vysvetľujú prejavy zvláštnej genetickej mutácie ako vibračnú žihľavku. V praxi to znamená, že ľudia s touto vzácnou poruchou začnú trpieť žihľavkou napríklad pri behu, prejazde hrboľatou cestou, tlieskaní, skrátka, pri aktivitách spojených s určitými kinetickými vibráciami. Vibrácie u postihnutých vyvolávajú prostredníctvom imunitného systému uvoľňovanie zápalových chemických látok, ktoré sa prejavujú ako alergická reakcia v podobe kožných vyrážok.

Imunológ prezradil, prečo je dnešná generácia náchylná na choroby: Je to katastrofa

Okrem svrbivej červenej vyrážky môžu ľudia s touto genetickou vibráciou pociťovať aj bolesti hlavy, únavu, rozmazané videnie či kovovú chuť v ústach. Symptómy zvyčajne vymiznú do hodiny, ale postihnutý môže prekonať niekoľko takýchto alergických prejavov za deň, informuje Nih.gov.

Odborníčka varuje: V zime sme oveľa viac vystavení nebezpečným alergénom

Žihľavku spôsobuje mutácia na géne ADGRE2. Vedci na dresu zvláštnej alergie dodali, že podobné prejavy zaznamenali aj u zdravých ľudí vystavených vibráciám, ale v oveľa menšej miere. Tí, ktorí však majú na alergiu genetickú predispozíciu, zaznamenávajú prejavy oveľa intenzívnejšie. 

Najčudnejšia genetická mutácia, o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Viac o téme: Alergia na beh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu