Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Arktická zima si už razí cestu na Slovensko: Prvý úder v Alpách, FOTO metrových závejov

Francúzske Alpy sa topia v snehu Zobraziť galériu (2)
Francúzske Alpy sa topia v snehu (Zdroj: Twitter/Refuge du Sotré)

BRATISLAVA – Meteorológovia včera varovali pred príchodom arktickej zimy, ktorá Európu zavalí snehom a nezastaví sa ani pred hranicami Slovenska. Pozrite sa, ako sa zima zo včera na dnes vyzúrila vo francúzskych Alpách, kde napadli obrovské záveje snehu!

Tomu sa hovorí prietrž snehových mračien! Francúzske Alpy prikryli viac ako metrové záveje snehu, ktoré miestami navial vietor nepredstaviteľnej rýchlosti 140 km/h. Ľudia začali fotografie impozantných zimných scenérií pod záľahou snehu zdieľať na sociálnych sieťach. Na mnohých miestach Francúzska napadli desiatky centimetrov snehu.

Táto predpoveď počasia zmrazí všetko: Prichádza zima a extrémy, aké sme nezažili 50 rokov!

 

140 km/h de vent + belles chutes de neige = des paysages impressionnants !-------------Strong wind (140km/h) + big snow falls = impressive landscapes!

Zveřejnil(a) Tignes dne 13. leden 2016

Najväčšie množstvo snehu napadlo v severofrancúzskych a západošvajčiarskych Alpách. Cez víkend by podľa Weathertoski.co.uk malo sneženie pokračovať a nevyhne sa ani nižším nadmorským výškam. V mnohých častiach Álp platí vysoké lavínové nebezpečenstvo a turistom radí horská služba nechodiť mimo vychodených ciest.

Ako informoval meteorológ Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), na územie Slovenska prenikne v najbližších dňoch arktická zima. Ochladzovať sa začne cez víkend, no medzitým SHMÚ očakáva sneženie na viacerých miestach, predovšetkým na severe Slovenska. „Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nadránom ojedinele okolo mínus 25 stupňov Celzia,“ povedal Beránek. Dodal, že vpády arktického vzduchu na naše územie v zimnom období nie sú ojedinelým javom a boli tu aj v minulosti.

Od rána napadlo v Mlynickej cca 15-20 cm snehu...

Zveřejnil(a) Michal Gerčák - horský vodca dne 13. leden 2016
Viac o téme: SnehZávejeSlovenskoAlpyArktická zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu