Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Táto predpoveď počasia zmrazí všetko: Prichádza zima a extrémy, aké sme nezažili 50 rokov!

Mrazy čakajú väčšinu Európy. Zobraziť galériu (4)
Mrazy čakajú väčšinu Európy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Valí sa na nás snehová kalamita a mrazivé teploty. Aspoň to tvrdia slovenskí meteorológovia, ktorí skúmali cirkuláciu vzduchu na prelome rokov 2015 a 2016. Podľa ich záverov, v piatok na celom území Slovenska nasneží, potom život zamrzne v -30 stupňoch Celzia! To všetko sa udeje v niekoľkých vlnách, o predpovedi vraj niet pochýb.

„Na prelome rokov 2015/2016 sme svedkami zmien cirkulácie, ktoré v histórii nemajú obdobu. Podľa našich zistení nikdy v minulosti nedošlo k takému extrémnemu prepadu indexu Arktickej oscilácie ako z decembra 2015 na január 2016,“ začína svoju štúdiu dvojica meteorológov a klimatológov zo stránky Meteoinfo.sk.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

„Cirkulácia nesklame a nad Európou sa odtrhne jedna z troch hlbokých častí destabilizovaného polárneho vortexu (rozumej oblasti nízkeho tlaku obklopujúcej severnú polárnu oblasť), zvyšné dve zasiahnu východné pobrežie Ázie s Pacifikom a východ USA s priľahlým Atlantikom,“ vysvetľujú Marek Kučera a Dávid Ščepka.

Podľa ich názoru tak čakajú Slovákov ťažké časy, a to už o pár dní: „Hlboká cyklonálna oblasť prinesie do Európy výdatné zrážky, postupne aj stredomorské cyklóny a nakoniec aj vpád studeného arktického, prechodne až sibírskeho vzduchu.“ V piatok by malo napadnúť 5 až 15 centimetrov snehu na väčšine územia, na strednom Slovensku miestami dokonca 20 až 40 centimetrov. Na južných návetriach Karpát v okolí Slovenského Rudohoria sa očakáva aj pol metra.

Táto predpoveď počasia zmrazí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Meteoinfo.sk)

Teploty budú najprv prijateľné, od -3 až po +2 stupňe na juhozápade, no po presunutí sa grónskej anticyklóny nad naše územie môžu mrazy dosiahnuť úroveň až -30 stupňov Celzia. Slováci si podobné ochladenie vyskúšali naposledy v rokoch 2003 a 2012, no toto by mala byť extra situácia.

„Takáto výrazná prestavba tlakových útvarov počas zimy sa od roku 1950 na severnej hemisfére nevyskytla – konkuruje len zima 1984/85, kedy index Arktickej oscilácie poklesol o niečo výraznejšie, avšak v takmer dvojnásobne dlhšom časovom období,“ informujú na stránke. Aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na oficiálnej stránke na Facebooku potvrdil, že sa v budúcom týždni výrazne ochladí. 

Ako informoval meteorológ Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ochladzovať sa začne cez víkend, no medzitým SHMÚ očakáva sneženie na viacerých miestach, predovšetkým však na severe Slovenska. "Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nadránom ojedinele okolo mínus 25 stupňov Celzia," povedal Beránek. Dodal, že vpády arktického vzduchu na naše územie v zimnom období nie sú ojedinelým javom a boli tu aj v minulosti.

 

 

Cez víkend (16.-17.1.) ochladenie už "zaberie" naplno a medzitým na väčšine územia aj nasneží.Dnes 12.1. je v nižších...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 12. január 2016
Viac o téme: Extrémna zimaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu