Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Východná Európa v zajatí snehového pekla: Víchrica spôsobila chaos

Rumunsko a Bulharsko ochromil sneh. Zobraziť galériu (3)
Rumunsko a Bulharsko ochromil sneh.

BUKUREŠŤ/SOFIA - Prístavy na čiernomorskom pobreží Rumunska, vrátane najväčšieho v Konstance, zostávali aj dnes mimo prevádzky kvôli silnému vetru, ktorý krajinu zasiahol po výdatnom snežení počas uplynulého víkendu.

V Rumunsku, ale aj v susednom Bulharsku, sa stovky miest ocitli bez dodávok elektrickej energie.

Agentúra Reuters ďalej informovala o uzavretí časti diaľnice vedúcej z Bukurešti do Konstance. Uzavretých je aj viacero ciest 1. triedy. Vlaky na niektorých tratiach premávajú s veľkým meškaním alebo ich železnice nevypravili vôbec.

V Bukurešti dnes zrušili vyučovanie vo všetkých školách. Neučí sa ani v siedmich okresoch na juhovýchode Rumunska, ani v dedinách v deviatich okresoch v iných častiach krajiny.

Dvojdňové voľno pre školákov a študentov nariadili i v mnohých mestách na severovýchode Bulharska. V tejto časti krajiny, ako aj na jej východe meteorológovia v predpovedi na dnes varovali pred silným vetrom. Sneženie by však malo ustať.

Juhozápad Bulharska zasiahli výdatné dažde, ktoré vo viacerých dedinách spôsobili záplavy. 

Výčiny zimného počasia si ani v Rumunsku, ani v Bulharsku nevyžiadali obete na životoch, spresnil Reuters.

Niektoré časti Ukrajiny a Ruska paralyzuje sneh a metelica

 Ukrajinu i Rusko paralyzuje od uplynulého víkendu výdatné sneženie a metelice, informujú tlačové agentúry v oboch krajinách.

Ukrajinská meteorologická služba vydala dnes varovanie pred výdatným snežením a silným vetrom. Varovanie platí pre celé územie krajiny, informovala agentúra Ukrinform. 

Kvôli poškodeniu vedenia elektrickej energie sa bez dodávok elektriny ocitli obyvatelia najmenej 130 miest a obcí. Situácia je zlá najmä na južnej a strednej Ukrajine, kde museli kvôli snehu uzavrieť viacero dôležitých ciest.

Obojsmerne pre záveje a snehové jazyky uzavreli cestu spájajúcu Kyjev s Odesou, kde nepracuje ani prístav. Uzavreté sú aj námorné a riečne prístavy v Odese, Mykolajive a Chersone. V ďalších prístavoch je prevádzka obmedzená. V železničnej doprave hlásia veľké meškania vlakov. 

Ukrajinská polícia už vyzvala vodičov, aby sa na cesty vydávali len v nevyhnutnom prípade. V Mykolajevskej, Odeskej, Dnepropetrovskej a Kirovohradskej oblasti polícia zakázala pohyb niektorých typov áut na cestách úplne, informovala agentúra UNIAN. 

Vo viacerých oblastiach dnes a v utorok zrušili vyučovanie na školách. Okrem nepriaznivého počasia si toto opatrenie vynútila aj vysoká chorobnosť na chrípku. 

Meteorológovia aj dnes na Ukrajine očakávajú výdatné sneženie. Výška závejov v Mykolajivskej oblasti už pritom dosiahla dva metre. 

Ruskí meteorológovia tiež predpovedajú na najbližšie dni výdatné sneženie a ochladenie, napríklad v Moskve by mal byť 20-stupňový mráz. Najmä v lokalitách na Ďalekom východe obmedzili cestnú dopravu a v niekoľkých okresoch Prímorského kraja zrušili dnešné vyučovanie v školách, informovala agentúra RIA Novosti. 

Viac o téme: BulharskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu