Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brat TOP nacistu Göringa zachraňoval ľudí pred Nemcami: Na Československo mal zlé spomienky

Albert a jeho Zobraziť galériu (2)
Albert a jeho "slávnejší" brat Hermann (Zdroj: profimedia.sk)

HAMBURG - Nemecká televízia ARD v nedeľu večer uvedie hraný dokumentárny film o osobnosti Alberta Göringa, brata nacistického pohlavára Hermanna Göringa. Snímka Der gute Göring (Dobrý Göring) rozpráva o mužovi, ktorý zachránil mnoho ľudí pred nacistami, keď okrem iného pomáhal k úteku väzňom z Terezína.

Prekvapivé odhalenie ženy: Ako dieťa som dávala kvety Hitlerovi, 14-ročnú ma chcel zneužiť TOP nacista

Hermann Göring bol zakladateľom gestapa, nacistickým ministrom letectva, vrchným veliteľom letectva aj jedným zo strojcov prenasledovania Židov. Málo známa je ale skutočnosť, že mal mladšieho brata, ktorý nacistov neznášal a mnoho ľudí pred nimi zachránil, píše agentúra DPA.

Vzťah Alberta Göringa (1895-1966) k bratovi bol napätý. Už pri prvom stretnutí oboch mužov zachytenom vo filme, na pohrebe ich matky v roku 1923, sa Albert (stvárnený Barnabym Metschuratom) vysmieva Adolfovi Hitlerovi. Hermann Göring (Francis Fulton-Smith) ho napomína.

Po uzurpátorstve moci nacistami sa obaja bratia navzájom ďalej odcudzia. Hermann Göring sa podieľa na upevnení Hitlerovej moci, zatiaľ čo Albert sa v Rakúsku stáva pravou rukou filmového producenta židovského pôvodu Oskara Pilzera.

Hermann Göring
Zobraziť galériu (2)
Hermann Göring  (Zdroj: profimedia.sk)

Neskôr, ako riaditeľ exportu automobilky Škoda spadajúcej pod koncern Reichswerken Hermann Göring, podporoval židovských pracovníkov z koncentračného tábora v Terezíne a pomáhal im k úteku.

V roku 1935 sa obaja bratia stretli v Hermannovom vidieckom sídle Carinhall severne od Berlína. Sú pri tom druhá žena nacistického pohlavára, herečka Emmy Sonnemannová (Anna Schudtová) a filmová hviezda Henny Portenová (Natalia Wörnerová). Z Emmynej iniciatívy prosí Hermann svojho brata o láskavosť. Portenová kvôli norimberským rasovým zákonom nesmie ďalej nakrúcať, pretože jej muž je Žid. Albert jej má dopomôcť k angažmánu v Rakúsku.

"Je mi cťou," privoluje Albert. Hermann vysvetlí svoj príhovor povestnou vetou: "Ja určujem, kto je Žid." Film opisuje ešte ďalšie tri stretnutia oboch bratov: v roku 1938 na hrade Mauterndorf v Rakúsku, v roku 1944 v Carinhalle a konečne po konci vojny v máji 1945 vo väzení v Augsburgu.

Ich stretnutia sú vždy plné napätia, ale sú tu aj momenty blízkosti. Na Mauterndorfe obaja sedia pri klavíri a spievajú. V roku 1944 Hermann svojho brata uvrhne do smrteľného strachu, keď zinscenuje akýsi súkromný proces. "Ako u žraloka, ktorý krúži okolo svojej koristi, človek ani u Hermanna Göringa nikdy nevedel, či si robí srandu, alebo je koniec vášho života hrôzyplne blízko," povedal o svojej postave herec Francis Fulton-Smith. Hermann ale nakoniec nepripustí, aby gestapo jeho bratovi niečo urobilo.

Zatiaľ čo Hermann Göring spáchal samovraždu ešte pred vykonaním rozsudku smrti, ktorý vyniesol norimberský tribunál, Albert väzbu prežil. Vydal sa v Rakúsku Američanom, ale tí mu neverili. "Same name, same blood," (Rovnaké meno, rovnaká krv, precedí jeden americký dôstojník na výsluchu.

Albert Göring je vydaný do Československa, kde je s ním vraj zle zaobchádzané, ale po intervencii preživších obetí je prepustený. Zomiera na rakovinu v roku 1966 v Mníchove. George Pilzer, syn filmového producenta Oskara Pilzera, podal pri pamätníku holokaustu Jad Vašem v Izraeli žiadosť, aby bol Albertovi Göringovi prepožičaný čestný titul Spravodlivý medzi národmi. Pamätník s tým však zatiaľ váha.

Viac o téme: Hermann GöringAlbert Göring
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu