Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveríte, čím všetkým môžete poškodiť vaše srdce: Stačia obyčajné narodeniny... a je zle!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ZÜRICH - Emočný stres, ktorý spôsobuje bolesť v hrudníku a pocit, že človek nemôže chytiť dych, sa môže prihodiť v okamihoch šťastia rovnako ako pri silnom prežívaní hnevu, zármutku a strachu. Zistila to štúdia švajčiarskych vedcov, o ktorej informoval spravodajský server BBC News.

Ste inteligentnejší ako priemer? Týchto 13 znakov vám podľa vedcov prezradí jasnú odpoveď

Podľa zistení vedcov univerzity v Zürichu je zhruba každý dvadsiaty podobný prípad spôsobený radosťou. Tento stav je zvyčajne dočasný a ľudia sú potom všeobecne znovu v poriadku.

Pri štúdii skúmajúcej 1750 pacientov zistili vedci srdcové ťažkosti spôsobené okrem iného aj týmito príčinami: narodeninami, svadbou syna, stretnutím s priateľom/priateľkou po 50 rokoch, narodením vnúčaťa, víťazstvom obľúbeného ragbyového tímu, víťazstvom jackpotu v kasíne alebo výsledkami počítačovej tomografie, ktoré nepotvrdili závažnú chorobu. Štúdia tiež naznačila, že väčšina prípadov bola zaznamenaná u žien po menopauze.

Podľa doktorky Jeleny Ghadriovej, ktorá sa podieľala na výskume, štúdia preukázala, že spúšťače takzvaného syndrómu zlomeného srdca, čiže tako-tsubo kardiomyopatie, môžu byť oveľa rozmanitejšie, než sa pôvodne myslelo. "Pacient s kardiomyopatiou tako-tsubo už naďalej nie je klasický pacient 'so zlomeným srdcom'; tejto chorobe môžu predchádzať aj pozitívne emócie," uviedla.

Viac o téme: ŠťastieZlomené srdceKardiomyopatia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu