Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Britániu sa rúti ďalšia katastrofa: Počasie sa zblázni, nevychádzajte z domu, varujú experti!

Víchrica Desmond vyčíňa v Británii Zobraziť galériu (3)
Víchrica Desmond vyčíňa v Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Odborníci varujú Veľkú Britániu pred toxickou hmlou známou ako "krvavý dážď", ktorý sa na krajinu rúti zo Sahary. Zasiahnuť by ju mal už vo štvrtok, pričom obyvatelia by pre svoje vlastné dobro mali v tento deň ostať radšej doma.

Britské ostrovy sa už zajtra ocitnú v zajatí toxického smogu a oblaku prachu, ktorý smeruje z najväčšej púšte sveta. Najohrozenejšími oblasťami budú južné, stredné a východné Anglicko, Odbor pre výživu, poľnohospodárstvo a vidiek (Defra) dokonca pre tieto oblasti vydal varovanie. Zdravotní experti v tejto súvislosti odporúčajú astmatikom a ľuďom trpiacim podobnými dýchacími problémami, aby radšej zostali doma a nevykonávali nejaké namáhavé činnosti.

Na Britániu sa rúti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Ľudia trpiaci na astmu by mali dbať na zvýšenú opatrnosť. Blíži sa na nás dokonalá búrka a znečistenie ovzdušia. Taktiež sa má výrazne zmeniť počasie. To sú všetko faktory, ktoré zvyšujú riziko potenciálne fatálnych astmatických záchvatov v prípade miliónov ľudí," upozornil Andrew Proctor z britskej astmatickej spoločnosti.

Na Britániu sa rúti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: defra)

 

Britániu zasiahla obrovská búrka: Záplavy, uzavreté cesty, vláda nasadila vojsko

Británia sa v posledných týždňoch potýka s extrémnymi prejavmi počasia. Najprv to boli záplavy vyvolané búrkou Desmond, mráz a snehová metelica, už o pár dní by mal ale krajinu zasiahnuť prílev teplého vzduchu od juhu, ktorý ortuť teplomera vyženie až na sedemnásť stupňov Celzia. Tohtotoročné Vianoce sa preto zrejme zaradia k tým najteplejším v histórii. Spolu s teplom by však opäť mali doraziť prietrž mračien a búrky.

Viac o téme: BritániaSmogHmla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu