Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé zistenie vedcov o konšpiračných bludoch: Spôsobujú nezvratné zmeny v mozgu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WATERLOO - Veríte radi nezmyslom? Máme pre vás smutnú správu. Vedci totiž zistili, že konšpiračné teórie môžu signalizovať nezvratné zmeny v mozgu. V tomto prípade platí, že múdrejší radšej ustúpi a bude skeptikom.

Myslíte si, že konšpiračné teórie či fámy o nadprirodzených javoch by mohli obsahovať zrnko pravdy?  Podľa novej vedeckej štúdie sú ľudia inklinujúci k pseudointelektuálnym bludom menej inteligentní. Je u nich oveľa viac pravdepodobné, že uveria konšpiračným teóriám a alternatívnej medicíne. Potvrdili to vedci z univerzity vo Waterloo po testovaní stoviek účastníkov výskumu.

Päť konšpiračných teórií, ktoré sa ukázali ako pravdivé: Teraz si želáme, aby to bol len zlý sen

Účastníci testu mali v prvom prípade hodnotiť „hlboké“ pseudovyhlásenia, ktoré sa tvárili ako pravdivé a múdre. Testované osoby mali výroky hodnotiť na stupnici od jednej do piatich. Priemerné hodnotenie bludov účastníkmi bolo 2,6, približne 27 percent účastníkov ich však vnímalo ako hlboké a dôveryhodné. referuje Independent.co.uk.

Bludný kruh

V druhom teste mali testované osoby hodnotiť tweety Deepaka Chopra, spisovateľa, ktorý je spojený s hnutím New Age a jeho myšlienky o medicíne a duchovne sa stali povestnými. Výsledky druhého testu boli veľmi podobné. V záverečných testoch mali osoby hodnotiť klasické svetské výroky typu „novorodenci si vyžadujú stálu pozornosť“, ktoré mali vedcom slúžiť ako kontrolné.

Správy o Hitlerovom úteku nemusia byť fantazmagórie: Vyšetrovatelia objavili v Berlíne dôkaz!

Výsledkom výskumu a testovania osobností účastníkov bolo záver, že ľudia vnímavejší k bludným informáciám majú zväčša nižšie kognitívne schopnosti, čiže nižšie IQ a sú zároveň náchylnejší k sprisahaneckým predstavám. Boli takisto otvorenejší k silnejšej náboženskej viere, zaujímali sa viac o nadprirodzeno a podporovali alternatívnu medicínu. Oveľa ľahšie sa dostali do pasce iracionálneho myslenia.

Desivé zistenie vedcov o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Konšpiračné teórieBlud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu